Dure behandeling borstkanker effectiever ingezet dankzij nieuwe test

0
3260

genOngeveer negentig procent van de borsttumoren ontstaat doordat fouten zich opstapelen in het genetisch materiaal als gevolg van het verouderingsproces. Een veel voorkomende fout is vermenigvuldiging van het HER2-gen. Patienten met deze vermenigvuldiging hebben een slechtere prognose maar komen in aanmerking voor behandeling met een antilichaam (Herceptin). Deze behandeling is erg duur (ongeveer 40.000 euro per patient per jaar) en kan gepaard gaan met ernstige bijwerkingen. Het is dus belangrijk om alleen de patienten te selecteren die baat hebben bij de behandeling.

Cathy Moelans laat in haar proefschrift zien dat de MLPA-techniek daar erg geschikt voor is. Multiplex ligation-dependent probe amplification (MLPA) is een nieuwe, kwantitatieve methode om naar genamplificaties (te veel kopieen van een gen) te kijken bij borstkanker. De interpretatie van MLPA is eenvoudiger dan huidige testen. Bovendien kan met dezelfde test naar verschillende genen (niet alleen HER2) gekeken worden die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling, progressie en behandeling van borstkanker.

17-11-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Cathy Moelans, Geneeskunde Proefschrift: Progress in HER2 testing in breast cancer: multiplex ligation-dependent probe amplification and automated immunohistochemistry Promotor 1: Prof.dr. P.J. van Diest Copromotor 1: Dr. R.A. de Weger

Bron: UU