Dure behandeling borstkanker effectiever ingezet dankzij nieuwe test

Array

genOngeveer negentig procent van de borsttumoren ontstaat doordat fouten zich opstapelen in het genetisch materiaal als gevolg van het verouderingsproces. Een veel voorkomende fout is vermenigvuldiging van het HER2-gen. Patienten met deze vermenigvuldiging hebben een slechtere prognose maar komen in aanmerking voor behandeling met een antilichaam (Herceptin). Deze behandeling is erg duur (ongeveer 40.000 euro per patient per jaar) en kan gepaard gaan met ernstige bijwerkingen. Het is dus belangrijk om alleen de patienten te selecteren die baat hebben bij de behandeling.

Cathy Moelans laat in haar proefschrift zien dat de MLPA-techniek daar erg geschikt voor is. Multiplex ligation-dependent probe amplification (MLPA) is een nieuwe, kwantitatieve methode om naar genamplificaties (te veel kopieen van een gen) te kijken bij borstkanker. De interpretatie van MLPA is eenvoudiger dan huidige testen. Bovendien kan met dezelfde test naar verschillende genen (niet alleen HER2) gekeken worden die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling, progressie en behandeling van borstkanker.

17-11-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Cathy Moelans, Geneeskunde Proefschrift: Progress in HER2 testing in breast cancer: multiplex ligation-dependent probe amplification and automated immunohistochemistry Promotor 1: Prof.dr. P.J. van Diest Copromotor 1: Dr. R.A. de Weger

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen