Nieuwe Influenza A (H1N1), Mexicaanse griep en borstvoeding

0
255

borstvoeding-h1n1-1Met moedermelk beter beschermd tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1)! Moeders die borstvoeding geven, maken, als zij in contact komen met het virus, antistoffen. In het verleden kregen de nieuwe griepen de naam van de plaats of het land waar die het eerst gesignaleerd werd: Hongkong griep of Mexicaanse griep. Tegenwoordig vinden we dat niet meer zo aardig en daarom is nu in Europees verband besloten dat we voortaan spreken over de Nieuwe Influenza A (H1N1).

Borstvoeding
Iedereen die wordt blootgesteld aan het Nieuwe Influenza A griepvirus, maakt antistoffen; óók als je niet ziek wordt. Moeders die borstvoeding geven, maken daarop geen uitzondering en als zij in contact komen met het virus, maken zij ook antistoffen. Deze specifieke antistoffen worden opgenomen in de moedermelk en doorgegeven aan het kind dat drinkt aan de borst of op een andere manier deze moedermelk drinkt. De baby wordt zo dus perfect beschermd tegen de Nieuwe Influenza A.
Krijg je echt ‘de griep’, dan komen je antistoffen evenzogoed via de moedermelk bij je baby en wordt hij of zij extra beschermd. Moedermelk is en blijft een veilige en gezonde voedselbron. In tijden van besmetting is het dan ook helemaal niet verkeerd om je andere kinderen, die niet aan de borst gevoed worden, een slokje afgekolfde moedermelk te drinken te geven.

Kinderen die geen borstvoeding krijgen en/of die geen moedermelk drinken, krijgen deze specifieke afweer niet. Ze zijn daarom meer bevattelijk voor infecties van de luchtwegen en het Nieuwe Influenza A griepvirus.
Het is overigens onbekend of het Nieuwe Influenza A griepvirus via de moedermelk wordt doorgegeven. Omdat wel bekend is dat andere typen griepvirus zelden doorgegeven worden, wordt algemeen aangenomen dat ook dit griepvirus slechts zelden via de moedermelk doorgegeven zal worden.

Als je zelf de griep hebt
Net als bij de andere griepen: rust nemen, veel drinken, eventueel antivirale middelen slikken, een pijnstiller en vaak borstvoeding geven. En goed uitzieken.

Ibuprofen [pijnstiller] kan met borstvoeding. De virusremmers Oseltamivir en Zanamivir kunnen beide volgens Hale bij borstvoeding gebruikt worden. Ook het RIVM geeft van beide stoffen aan dat het gebruik ervan bij borstvoeding mogelijk is.

Vaccin tegen de Nieuwe Influenza A
Er bestaat op dit moment nog geen specifiek vaccin dat de Nieuwe Influenza A kan voorkomen, maar dat wordt wel ontwikkeld. Nederland heeft 34 miljoen vaccins besteld die dit najaar beschikbaar moeten komen. Moeders die borstvoeding geven en met het virus in aanraking komen, geven hun kind dat moedermelk drinkt, de beste immuunstoffen tegen de Nieuwe Influenza A.

Medicijnen tegen de Nieuwe Influenza A
Er zijn twee antivirale medicijnen die griep (in het algemeen) kunnen behandelen en voorkomen. De griepsymptomen worden erdoor verlicht en gemiddeld anderhalve dag verkort. Als je deze medicatie slikt, ben je ook minder besmettelijk voor je omgeving. De Nieuwe Influenza A is een griep met milde ziekteverschijnselen die niet anders zijn dan bij een gewone griep.

De gevolgen van de inenting op de borstvoeding en de baby
Ook als je borstvoeding geeft is er niet veel op tegen om je te laten inenten. Je maakt, vanwege de inenting, antistoffen en geeft die lekker door aan je baby. Als je besluit om je niet te laten inenten, loop je de kans dat je de griep moet doormaken, en dan is er nog geen man overboord hoor (niet te letterlijk nemen…). Dan duurt het gewoon net iets langer voordat je de juiste antistoffen gemaakte hebt en word je zelf net wat zieker en je baby krijgt dus ook net wat later de juiste antistoffen van jou.
Het inenten tegen de gewone griep of tegen de Nieuwe Influenza heeft dus geen negatief effect op de borstvoeding, en ook niet op de baby die de moedermelk drinkt.

Geeft vaccinatie 100% bescherming?
Een inenting tegen de griep beschermt je ertegen zodat je de griep misschien niet krijgt, en als je hem toch krijgt, dan word je minder ziek en ben je weer eerder beter. Dit komt omdat je lichaam antistoffen aanmaakt die bescherming bieden. Deze beschermende stoffen geef je je kind ook mee, via de moedermelk.
Zo werkt het dus: je immuniseert je kind via de moedermelk. We noemen dit passieve immunisatie. Je geeft je kind kant-en-klare antistoffen tegen de griep. Je kind is dus beschermd en zodra hij in contact komt met het virus, kan hij snel en effectief reageren en wordt dan niet ziek, of wel ziek, maar dan minder ernstig en korter.
Als je jezelf gedurende de borstvoedingperiode laat inenten, neem je dus een voorsprong, want de antistoffen die jij maakt, geef je ook door aan je baby.

De garantie dat je 100% zeker niet ziek zult worden heb je niet, en die zal en kan ook niemand je geven, ook niet voor je baby. Eenvoudigweg omdat geen enkele griepvaccinatie 100% zekerheid geeft. Maar, je loopt minder risico, en als je toch ziek wordt, verloopt de ziekte milder en sneller.
Overigens kun je alleen maar kiezen voor een vaccinatie als je tot de risicogroep behoort, meer dan drie maanden zwanger bent of werkzaam bent in de zorg. Gezonde, niet-risicogroepmensen, hebben vooralsnog niets te kiezen.

Als de baby ziek wordt?
Baby’s lopen, in vergelijking met volwassenen, een groter risico op complicaties. Dus als je baby ziek wordt: meteen je huisarts raadplegen en veel en vaak aanleggen. Jij bent namelijk ook met het virus in aanraking gekomen en je baby zal via de moedermelk gelijk de antistoffen krijgen die jij snel aanmaakt. Overigens hebben zieke baby’s, net als de meeste volwassenen als ze ziek zijn, minder eetlust en trek in eten; maar vaak willen ze wel dicht bij mama zijn en regelmatig een slokje drinken. Dat is mooi want zo krijgt je baby dan de antistoffen, de meest essentiele voedingsstoffen én voldoende te drinken. Je hoeft dan ook geen ORS te kopen. Moedermelk is de beste ORS die er bestaat.

Hoe voorkom je besmetting?
De belangrijkste maatregel om het risico op besmetting met het virus te beperken is het nemen van persoonlijk hygienische maatregelen. Het is aangetoond dat vaak handen wassen het risico op besmetting vermindert. Het is beslist verstandig om voor niezen en snuiten wegwerpzakdoekjes te gebruiken en die gelijk na een nies of snuit weg te gooien in de afvalbak.

Het dragen van een mondkapje verlaagt ook het risico op besmetting. De mondmaskers van klasse FFP1 zijn effectief mits ze op de juiste manier worden gebruikt. Het spreekt voor zich dat het dragen van mondkapjes alleen zin heeft als er veel besmettingshaarden in de omgeving zijn. Ook het dragen van handschoenen kan in het geval er veel contact is met besmette personen bijdragen aan reductie van de besmettingskans.

Lees verder over de Nieuwe Influenza en Borstvoeding.

Bronnen en Lees ook: