Ziekte van Lyme is een beroepsziekte

0
3042

openbaar_ministerieDe Centrale Raad van Beroep vindt de ziekte van Lyme die een agent tijdens zijn werkzaamheden bij de veldpolitie opliep als gevolg van een tekenbeet een beroepsziekte. De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.De politieambtenaar kreeg na 52 weken ziekte te maken met een korting van 20% op zijn salaris. Die korting blijft achterwege als sprake is van een beroepsziekte, een ziekte die vooral veroorzaakt is door de aard van het werk.

Net als de rechtbank is de Centrale Raad met de agent van mening dat er hier sprake is van een beroepsziekte. Van belang daarbij is dat de agent vanaf 1980 bij de veldpolitie werkte en stropers moest opsporen (posten bij strikken en klemmen). Hij lag daarvoor uren in het gras. Ook verwijderde hij aangereden reeen en damherten en nam die in de dienstauto mee; deze dieren zaten vaak onder de teken. Betrokkene en zijn collega’s hebben verklaard vaak door teken gebeten te zijn. Destijds door de dienst verstrekte kleding voorzag niet in bescherming daartegen. De Centrale Raad vindt het daarom voldoende aannemelijk dat de agent de ziekte van Lyme heeft opgelopen door een tekenbeet tijdens zijn werk als politieambtenaar.

Aan de in hoger beroep ingenomen stelling van de korpsbeheerder waarbij alsnog de diagnose ziekte van Lyme wordt ontkend, gaat de Raad voorbij. De korpsbeheerder is er steeds van uitgegaan dat de agent de ziekte van Lyme heeft. Voor de korpsbeheerder was alleen van belang de vraag of de ziekte van Lyme was ontstaan door een in diensttijd opgelopen tekenbeet.

De uitspraak betekent dat het salaris van de agent niet met 20% mag worden gekort omdat sprake is van een beroepsziekte. De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Voor eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot Voorlichting en Communicatie, de heer B.C. Rog, tel: 030 850 21 12.

LJ NummerBK0705

Bron: Rechtspraak

Vorig artikelMedicalFacts op longlist Dutch Bloggies 2009
Volgend artikelZesdelige serie Boer & Zorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.