Nederlandse onderzoeker benoemd tot beste talent in Europa

Array

neuroscience1Casper Hoogenraad, neurowetenschapper aan het Erasmus MC, is benoemd tot één van de meest getalenteerde jonge leiders van een onderzoekslaboratorium in Europa. De European Molecular Biology Organization (EMBO) benoemde hem, samen met 16 andere jonge getalenteerde Europese wetenschappers, tot EMBO Young Investigator (YIP). Hoogenraad is dit jaar de enige Nederlander en de eerste Erasmus MC-er die als YIP is geselecteerd.

De YIP benoeming wordt sinds 2000 jaarlijks uitgereikt en is bedoeld voor onderzoekers die minder dan vijf jaar de leiding hebben over een eigen onderzoekslaboratorium. Met de benoeming kunnen de talentvolle wetenschappers rekenen op ondersteuning op financieel gebied, praktisch gebied en onderzoeksgebied. Casper Hoogenraad: “Ik ben heel blij met deze benoeming. Vooral de kansen op het gebied van netwerken zijn voor mij van belang. Als YIP ben ik voortaan verbonden aan het internationale EMBO-laboratorium in Duitsland. Ik kan dan kennis en vooral ervaringen uitwisselen met andere jonge talentvolle wetenschappers in Europa. Ik verwacht daar in de toekomst veel inspiratie uit te halen.”

Om als YIP benoemd te worden, bekijkt EMBO welke onderzoeken de jonge wetenschapper tot nog toe heeft opgezet en hoe innovatief zijn of haar toekomstplannen zijn. Het onderzoekslaboratorium van Hoogenraad binnen de afdeling Neurowetenschappen van Erasmus MC richt zich op de processen van leren en geheugenontwikkeling. Het bijzondere aan zijn onderzoek is dat hij hiervoor gekweekte zenuwcellen uit de hersenen gebruikt. Het onderzoekslaboratorium is één van de weinige in Europa dat in staat is om die cellen goed in leven te houden.

Volgens Hoogenraad is een ander belangrijk onderscheid van zijn onderzoeken dat hij wil achterhalen hoe de hersencellen werken als het allemaal goed werkt, dus als iemand gezond is. Hoogenraad: “De wetenschap heeft jarenlang onderzocht wat er gebeurt met cellen in de hersenen bij ziektes of afwijkingen. Om te weten hoe die cellen afwijken van normale cellen, moet je echter eerst weten hoe een gezonde cel er nou eigenlijk uitziet. Dat is juist waar ik me met mijn collega’s op richt. Kennelijk vind de EMBO die benadering ook van belang.”

Recente artikelen