DiabeteszorgBeter presenteert resultaten
ArrayMeer tevreden patienten en hogere kwaliteit van zorg in Noordoost Nederland
“Samenhang in de diabeteszorg leidt tot minder complicaties, dus betere zorg voor patienten en dichter bij huisâ€, aldus Ellen Buursma, adviseur Zorgbelang Drenthe.
De resultaten van het programma DiabeteszorgBeter in Noordoost Nederland worden op 12 november aangeboden aan Minister Klink tijdens het congres van VWS ‘Eén zorg ontketend’ in het World Forum in Den Haag. Het project heeft geleid tot optimale samenwerking in de zorg en een kwalitatief hoogwaardige diabeteszorg in de eerste lijn.
DiabeteszorgBeter is gestoeld op het Zwolse diabetesprogramma, dat 10 jaar geleden werd gestart om de ketenzorg voor mensen met diabetes mellitus type 2 te optimaliseren. Het programma is door Medisch Coördinatie Centrum Klik (MCC Klik) uitgerold over de regio’s Meppel, Assen, Emmen, Hoogeveen, Hardenberg/Coevorden en Flevoland/Noordoostpolder. Dankzij de goede samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners en Groene land Achmea heeft DiabeteszorgBeter zeer goede resultaten opgeleverd.
Onderdeel van reguliere zorg
De eindevaluatie van het project, dat gestart is in 2006, is samengevat in een boekje met als titel ‘Samenwerking en Samenhang in de keten’. In de zeven deelnemende regio’s hebben 459 huisartsen (95 %) geparticipeerd en werden gegevens geregistreerd van zo’n 27.000 patienten. Gedurende het project zijn de waarden van de procesparameters gestegen en behaalden alle regio’s goede resultaten op de prestatieparameters bij een stijgende en meer gecompliceerde patientenpopulatie. Zo is bijvoorbeeld het aantal mensen met diabetes met een combinatietherapie of insulinebehandeling in de eerste lijn in Noordoost Nederland toegenomen van 8% in 2006 naar 11% in 2008, wat een evenredige afname betekent van het aantal patienten in tweede lijn. De ketenaanpak resulteerde niet alleen in betere zorg. De mensen met diabetes in Noordoost Nederland zijn meer tevreden over de geboden zorg dan in de rest van Nederland. Op basis van deze goede resultaten is de werkwijze inmiddels een geïntegreerd onderdeel geworden van de reguliere zorg in zeven ziekenhuisregio’s in Noordoost Nederland.
Uitbreiding en ontwikkeling Achmea-regio’s
Achmea ondersteunt de uitbreiding van DiabeteszorgBeter in alle kerngebieden van de zorgverzekeraars van Achmea, waarbij als eerste Zaanstreek/Waterland en Rotterdam Rijnmond zijn aangesloten. Daarnaast wordt momenteel opgetrokken met bijvoorbeeld de NDF, de DVN en de LHV, waardoor ook andere verbeterprojecten op het gebied van diabetes geïntegreerd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de Routeplanner diabetes van de NDF.
De systematiek, de infrastructuur en de multidisciplinaire samenwerking binnen DiabeteszorgBeter bieden bovendien mogelijkheden voor het implementeren van zorgprogramma’s voor andere chronische ziekten, zoals COPD.