Grote betrokkenheid UMC St Radboud bij Zevenheuvelenloop

Array

ZevenheuvelenloopHet snelste Radboudteam ontvangt de Fons Plasschaerttrofee
Het UMC St Radboud doet aanstaande zondag met maar liefst 46 bedrijventeams mee aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Daarnaast doet inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud ook dit jaar een inspanningsonderzoek onder de deelnemers aan de Zevenheuvelenloop. Tenslotte heeft de Zevenheuvelenloop Lopen voor Nieuw Leven, een project van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie, gekozen tot het goede doel van dit jaar.

Grootste aantal bedrijventeams
Het UMC St Radboud is met 46 bedrijventeams de grootste deelnemer aan de bedrijvenloop. Eén van de teams is het Hooglerarenteam, met als speciale gastloper Henk Stevens, die de afgelopen 25 jaar voorzitter/directeur van de Zevenheuvelenloop is geweest. Andere UMC St Radboudteams zijn onder meer de Geriatric Giants, The Fast & the Curious, Gnoomvariant, HIT, Neurotop en Run for Reuma.
Het snelste Radboudteam ontvangt de Fons Plasschaerttrofee.

Lichaamstemperatuur
Het onderzoeksteam van prof. dr. Maria Hopman doet tijdens de Zevenheuvelenloop onderzoek naar oorzaken van een sterk verhoogde lichaamstemperatuur. Van alle lopers worden er 150 nauwkeurig gevolgd. Hopman: ‘Zowel voor als direct na de loop nemen we bij hen bloed af. We analyseren het bloed op bepaalde stollings- en ontstekingsfactoren en op genetische eigenschappen. Daarnaast meten we de lichaamstemperatuur voor aanvang van de warming-up, kort erna, op de eindstreep en een paar minuten na de finish. Vooral de temperatuur voor de warming up en direct op de eindstreep zijn van belang. We voorzien de deelnemers overigens weer van speciale pillen die ze slikken voordat ze van start gaan. Deze pillen meten de temperatuur en wij lezen de waarden af door middel van een speciaal apparaatje. Tot slot kijken we ook naar de invloed van de vochtbalans en houden we rekening met factoren als de mate van getraindheid, eindtijden en kleding.’ Maria Hopman en haar team deden ook vorig jaar al onderzoek naar de lichaamstemperatuur van lopers. Toen bleek dat 15 procent bij de finish een lichaamstemperatuur van 40 graden of hoger had.

Lopen voor Nieuw Leven
Dit jaar heeft de Zevenheuvelenloop het project ‘Lopen voor Nieuw Leven’ als goede doel gekozen. Dit project richt zich op preventie van zwangerschapsvergiftiging en miskramen. In Nederland krijgen ongeveer 15.000 vrouwen per jaar bloeddrukproblemen tijdens hun eerste zwangerschap. Hiervan heeft één op de tien vrouwen een ernstige vorm: de zwangerschapsvergiftiging. Hierbij kan naast hoge bloeddruk ook schade ontstaan aan organen en bloedvaten. Een afwijkende aanpassing van het vaatstelsel, vroeg in de zwangerschap, lijkt niet alleen een rol te spelen bij zwangerschapsvergiftiging, maar ook bij herhaalde miskramen. Het Radboud onderzoekt of sporten het vaatstelsel kan verbeteren en daarmee complicaties bij moeder en kind kan voorkomen.

Recente artikelen