Tevreden maar toch onzeker met nieuwe neus

Array

neuscorrectiesOnderzoek: reactie van onbekenden maakt patienten na neusreconstructie onzeker
Patienten van wie de neus geheel of gedeeltelijk is verwijderd en vervolgens gereconstrueerd na een aandoening, voelen zich onzeker door de reactie van onbekenden op hun uiterlijk. Alhoewel ze zelf veelal tevreden zijn over het resultaat, begeven ze zich hierdoor minder snel en minder makkelijk onder onbekenden. Sanne Moolenburgh, plastisch chirurg in opleiding bij het Erasmus MC onderzocht voor het eerst wat de impact is van een neusreconstructie op het dagelijks functioneren van die patienten. Vrijdag promoveert zij op haar onderzoek.

Vanwege het stijgend aantal huidtumoren, zal het aantal neusreconstructies in de toekomst toenemen. Naar verwachting neemt het aantal huidtumoren toe van 20.800 nieuwe gevallen per jaar in 2000 naar 36.800 nieuwe patienten per jaar in 2015. In driekwart van die gevallen ontstaat de huidtumor op de neus. Bij sommige patienten heeft dit tot gevolg dat een deel van de neus of de gehele neus chirurgisch moet worden verwijderd. Deze patienten hebben de mogelijkheid om hun neus te laten reconstrueren. Dit gebeurt met huid van de neus of het voorhoofd en kraakbeen van het oor, of met een kunstneus van siliconen. In de afgelopen vijf jaar vonden in het Erasmus MC bijna 800 neusreconstructies plaats, waarvan 60 totale neusreconstructies.

Moolenburgh: “Tot nog toe was niet bekend wat de impact is van een neusreconstructie op het psychosociaal functioneren van de patient. Uit mijn onderzoek blijkt dat de patienten zelf over het algemeen zeer tevreden zijn met het resultaat van een neusreconstructie. Toch geven zij aan zich onzeker te voelen en zich minder makkelijk en minder snel onder onbekenden te begeven. Daarom vroeg ik aan artsen en leken die de patienten niet kennen en niet weten dat zij een neusreconstructie hebben gehad, hoe zij die patienten eruit vinden zien. Zij blijken het uiterlijk veel negatiever te beoordelen en geven aan het meer afwijkend en onaantrekkelijker te vinden. De patienten hebben dit waarschijnlijk in de gaten, waardoor zij zich alsnog onzeker voelen.”

Opvallend resultaat in het onderzoek van Moolenburgh was ook dat de onbekenden een milder oordeel gaven over het uiterlijk wanneer hen in tweede instantie werd verteld dat de betreffende persoon een neusreconstructie had ondergaan. Gezien de verwachte toename in het aantal neusreconstructies kan dit goed nieuws zijn voor toekomstige patienten. Moolenburgh: “Als meer patienten een neusreconstructie moeten ondergaan, zijn er meer mensen bekend met de resultaten van een neusreconstructie. Aangezien die bekendheid kennelijk tot een milder oordeel leidt, zou dit in de toekomst tot gevolg kunnen hebben dat de patienten zich minder negatief beoordeeld voelen en dus minder onzeker worden en zich makkelijker onder onbekenden begeven.”

Recente artikelen