Genetica van imuungerelateerde ziekten

Array

dna3Immuungemedieerde ziekten zoals reuma, type 1 diabetes en coeliakie komen voor bij ongeveer 5-10% van de mensen in de westerse wereld. Deze ziekten hebben een complexe genetische achtergrond, wat inhoudt dat de ziekten veroorzaakt worden door een onbekend aantal genen – elk met een matig of klein effect – veelal in combinatie met verscheidene omgevingsfactoren.

Het is al lang bekend dat genetische factoren in het HLA-gebied een belangrijke rol spelen. Het doel van het onderzoek van Sasha Zhernakova was het identificeren van zowel ziektespecifieke en gedeelde genetische risicovarianten buiten de HLA-regio, voor immuungemedieerde ziekten. Haar proefschrift beschrijft met name de resultaten van systematisch onderzoek naar genetische factoren die geassocieerd zijn met het ontstaan van type 1-diabetes, reuma, en coeliakie.

Met dit onderzoek hebben we een groot aantal nieuwe genetische risciofactoren gevonden en vastgesteld dat een aantal van deze genetische risicofactoren een rol spelen in meerdere immuungerelateerde ziekten. De overlap tussen al deze genetische risicofactoren impliceert een gemeenschappelijke genetische basis voor immuungerelateerde ziekten wat ons in de toekomst wellicht inzicht kan geven in nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling van deze grote groep van ziektebeelden.

03-12-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Sasha Zhernakova, Geneeskunde
Proefschrift: The autoimmune puzzle – shared and specific genetics of immune-related diseases
Promotor 1: Prof. Cisca Wijmenga

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen