Nederlanders slecht geïnformeerd over zorgverzekering

zorgverzekeringNederlanders zijn slecht geïnformeerd over hun zorgverzekering. Zij weten niet waarvoor zij verzekerd zijn, hoe hoog het eigen risico is en op welke kosten het eigen risico van toepassing is. Zo denkt een meerderheid (52%) van de mensen dat er voor de huisarts moet worden bijbetaald, terwijl dat niet zo is. Dit kan er toe leiden dat het bezoek aan de huisarts, ten onrechte, wordt uitgesteld. Dit blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite ZorgKiezer.nl. Vandaag moeten alle zorgverzekeraars hun klanten een nieuwe polis met de premie en polisvoorwaarden van hun zorgverzekering in 2010 hebben opgestuurd.

Uit onderzoek van ZorgKiezer.nl blijkt dat de gemiddelde Nederlander niet weet waarvoor hij precies verzekerd is. Zo denkt een ruime meerderheid van de mensen dat de fysiotherapeut en de tandarts in het standaard basispakket wordt vergoed, terwijl dit alleen in bijzondere gevallen gebeurt (bijv. jongeren tot 22 jaar). Slechts een kleine minderheid (29%) van de mensen heeft het afgelopen jaar de polisvoorwaarden bekeken.

Veel onduidelijkheid is er ook over het eigen risico. Een bezoek aan de huisarts valt volgens de helft van de ondervraagden onder het eigen risico, terwijl dat niet het geval is. De huisartskosten zijn uitgezonderd van het eigen risico om hiervoor geen drempel op te werpen. Ook denkt men dat de kosten voor de tandarts (62%) en de fysiotherapeut (65%) in het geheel onder het eigen risico vallen. Het eigen risico geldt niet voor de aanvullende zorgverzekering. Slechts een op de drie ondervraagden weet dat het wettelijk eigen risico volgend jaar 165 euro per persoon bedraagt.

De onduidelijkheid over het eigen risico en het eventuele bijbetalen voor geneesmiddelen levert veel klachten op. Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl: “De voorlichting over de zorgverzekering en het eigen risico schiet tekort. Iedereen moet weten dat een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico valt. Ook wordt het eigen risico vaak automatisch afgeschreven zonder dat verzekerden daar bewust van zijn. Dat kan in de honderden euro’s lopen waardoor mensen soms in een keer aan het eind van de maand zonder geld zitten.”

De zorgverzekeraars hadden tot vandaag de tijd hun verzekerden te informeren over de polisvoorwaarden voor de zorgverzekering in 2010. Verzekerden die willen overstappen naar een andere zorgverzekering moeten hun oude verzekering opzeggen voor 31 december a.s.. Zij kunnen zich dan nog aanmelden bij een nieuwe verzekeraar tot 1 februari 2010.

Recente artikelen