Oogheelkunde opent nieuw onderzoekscentrum

0
222

macro-oog-blauwOp maandag 30 november opent mw. dr. J.P. Schermers, lid van de CDA-fractie van de Tweede Kamer, het nieuwe onderzoekscentrum van de afdeling Oogheelkunde van het UMC St Radboud te Nijmegen. Het nieuwe centrum richt zich op maculadegeneratie, de meest voorkomende vorm van slechtziendheid bij ouderen. Mevrouw Schermers combineert de opening van het centrum met een werkbezoek aan de afdeling Oogheelkunde.

Database
In  Nederland zijn rond de honderdduizend ouderen zeer ernstig slechtziend als gevolg van de oogziekte leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Een combinatie van genetische factoren is waarschijnlijk de belangrijkste achterliggende oorzaak van deze invaliderende ziekte. Het nieuwe onderzoekscentrum Oogheelkunde verzamelt gegevens en bloed van patienten met maculadegeneratie. Deze worden opgeslagen in EUGENDA, een grote Europese database. De afdeling Oogheelkunde werkt hierin samen met de Universiteit van Keulen. Om inzicht te krijgen in de achtergronden van de ziekte worden het DNA en andere gegevens van de patienten vergeleken met die van gezonde mensen. Ook wordt het bloedplasma van de patienten via proteomicstechnieken grootschalig gescreend op eiwitten, die vaker of juist minder vaak voorkomen bij maculadegeneratie.

De database zal uiteindelijk gegevens van 3000 patienten en 1000 controles bevatten. Het centrum wordt geleid door dr. Carel Hoyng en dr. Anneke den Hollander, die eerder een VIDI-subsidie voor dit onderzoek ontving. Ook andere fondsen hebben aanzienlijke subsidies beschikbaar gesteld, waaronder de Duitse Retino-Vitreale Stichting.

Trialcentrum
Daarnaast maakt het trialcentrum Oogheelkunde deel uit van het onderzoekscentrum. Dit is de laatste jaren uitgegroeid tot het grootste van Nederland op dit gebied. Het doet onderzoek naar nieuwe behandelmethoden en nieuwe geneesmiddelen voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie.