Prestigieuze prijs uitgereikt aan prof. Jelle Barentsz

Array

Uitreiking KWO-prijzen op 24 november in de Ridderzaal. Tweede van rechts: prof.dr. Jelle Barentsz.Gisteren heeft Minister Plasterk van OCW de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs uitgereikt aan prof.dr Jelle Barentsz, hoogleraar Functionele Beeldvorming aan het UMC St Radboud. Dit gebeurde in de Ridderzaal in aanwezigheid van Koningin Beatrix. Barentsz ontvangt de prijs voor het toepassen van nieuwe MRI-technieken om prostaatkanker en mogelijke uitzaaiingen ervan beter in kaart te brengen. De verbeterde, driedimensionale beeldvorming zorgt voor een betere opsporing, lokalisatie en typering van prostaatkanker. Voordeel voor de patient is dat de diagnose op minder belastende wijze kan worden gesteld, met lagere kosten voor de zorg.

De huidige opsporingsmethoden voor prostaatkanker hebben beperkingen. Zo is de PSA-bepaling matig betrouwbaar. Andere opsporingsmethoden zoals rectaal onderzoek of een biopsie zijn onaangenaam en hebben soms vervelende bijkomstigheden. Bovendien blijkt achteraf dat bijna negentig procent van alle biopsieen onnodig is geweest. Beeldvormende technieken zoals echografie en conventionele MRI kunnen wel prostaataandoeningen zichtbaar maken, maar laten slecht zien of het om een goedaardige aandoening of prostaatkanker gaat.

Het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma is een persoongebonden subsidie van twee miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek. Hiermee worden toponderzoekers in staat gesteld samenhangend en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Het onderzoek overstijgt het niveau van deelvragen en bevordert de vertaling van fundamentele kennis naar daadwerkelijke toepassing binnen de kankerbestrijding. De selectie van onderzoeksprogramma’s is gebaseerd op advies van de Wetenschappelijke Raad van KWF Kankerbestrijding en (inter)nationale deskundigen
Foto: Uitreiking KWO-prijzen op 24 november in de Ridderzaal. Tweede van rechts: prof.dr. Jelle Barentsz.

Recente artikelen