Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie
ArrayOm de toepassing van de richtlijn ‘Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie’ te bevorderen en ondersteunen, ontwikkelde het LEVV en kenniskring TiZ een implementatietraject.
Het expertisecentrum nodigt zorgorganisaties uit hier aan deel te nemen. Omdat het project wordt gefinancierd door VWS, zijn er geen kosten aan verbonden. Van de organisaties wordt gevraagd dat ze de scholingstijd van twee verzorgenden en in een enkel geval een trainingslocatie beschikbaar stellen.
Radeloos
Verzorgenden en helpenden die zorg geven aan dementerende ouderen voelen zich vaak machteloos wanneer de maaltijd op een drama uitloopt omdat de bewoner of client de lippen stijf op elkaar klemt, het hoofd wegdraait of al het eten weer uitspuugt. Ook familie, die vaak net zo radeloos is, kunnen ze vaak onvoldoende van advies dienen.
De genoemde richtijn is ontwikkeld door de kenniskring Transities in Zorg (TiZ) en moet verzorgenden en helpenden houvast bieden bij dit afwerende gedrag en hen leren hier effectiever mee om te gaan.
Omgaan met afweergedrag: gratis implementatietraining
Verzorgenden en helpenden die zorg geven aan dementerende ouderen voelen zich vaak machteloos wanneer de maaltijd op een drama uitloopt omdat de bewoner of client de lippen stijf op elkaar klemt, het hoofd wegdraait of al het eten weer uitspuugt. Ook familie, die vaak net zo radeloos is, kunnen ze vaak onvoldoende van advies dienen.
Om verzorgenden en helpenden houvast te bieden bij dit afwerende gedrag en te leren hier effectiever mee om te gaan, ontwikkelde de kenniskring Transities in Zorg (TiZ) de richtlijn ‘Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie’.
Om de toepassing van deze richtlijn in de praktijk te bevorderen en ondersteunen, nodigen het LEVV en kenniskring TiZ zorgorganisaties uit deel te nemen aan het gratis implementatietraject.
Van richtlijn naar praktijk
Hoe speel je bij de invoering van de richtlijn in op de omgevingsfactoren die van invloed zijn? Hoe zorg je ervoor dat de aanbevelingen uit de richtlijn worden opgevolgd en hoe krijg je iedereen mee? Omdat het toepassen van de richtlijn in de praktijk geen vanzelfsprekendheid is, ontwikkelde het LEVV in nauwe samenwerking met TiZ een trainingsprogramma om verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen te ondersteunen bij het toepassen van de aanbevelingen van de richtlijn.
Vanwege het grote belang van het onderwerp subsidieert VWS deze training. Hij wordt zorgorganisaties dan ook kosteloos aangeboden. Van de organisaties wordt gevraagd dat ze de trainingstijd en in een enkel geval een trainingslocatie beschikbaar stellen.
Tijdsinvestering en opbrengsten
Per organisatie voor ouderenzorg kunnen 2 verzorgenden gebruik maken van het aanbod. De tijd die nodig is voor het programma bedraagt circa 40 uur per verzorgende, verspreid over een periode van 9 maanden. Het programma bestaat uit 3 trainingsbijeenkomsten, het uitwerken van opdrachten en het concreet werken aan de invoering van de richtlijn zelf. Tegenover deze tijdsinvestering van de organisatie zullen zichtbare resultaten in de direct zorg staan: grotere tevredenheid bij bewoners en familie en groter werkplezier bij verzorgenden en helpenden.
Bovendien kunnen de verzorgenden die getraind zijn, de opgedane kennis en vaardigheden ook inzetten voor andere kwaliteitsverbeteringen in de organisatie.
Introductiebijeenkomst en start
Het probleem is urgent. Een oplossing is binnen handbereik en VWS en LEVV willen dan ook op korte termijn aan de slag. Daarom is er een startbijeenkomst gepland op donderdag 7 januari 2010.
Eind januari gaat vervolgens het traject van start en zal in acht regio’s in het land uitgevoerd worden.
Aanmelden voor deelname aan dit project kan bij senior adviseur Marjo van Tol, bereikbaar via het contactformulier of 030 291 90 39. Uiteraard is zij graag beschikbaar voor toelichting.
Bron: LEVV