RTL onthult: Nictiz medewerkers twijfelen aan bescherming privacy EPD
Ziekenhuizen gaan niet extra beveiligen
RTL Nieuws maakte eerder bekend dat deskundigen zich grote zorgen maken over het EPD omdat het bijbehorende nieuwe, landelijke computernetwerk slecht beveiligd is. Honderdduizenden mensen die werken in de zorg, van apothekers tot tandartsen, kunnen straks kijken in dit patientendossier. En daar staat alles in, tot en met de dingen waarvan een patient echt niet wil dat anderen het weten.Ziekenhuizen gaan hun computers niet extra beveiligen tegen hackers, en de minister gaat daar verder ook niets aan doen, blijkt uit een intern verslag dat in handen is van RTL Nieuws. Uit de uitzending blijkt dat medewerkers van Nictiz in een vergadering vragen hebben gesteld over beveiliging en extra maatregelen en het doen van tests om te kijken of de database door hacker ingezien kan worden. Volgens Nictiz is daar geen vraag naar en dus doen ze dat niet, zo meldt RTL. De politiek vraagt zich nu af of het elektronisch patientendossier er nog wel moet komen.
De beroepsorganisaties hebben daarom de uitgangspunten vastgelegd voor een elektronisch medisch dossier dat huisartsen gebruiken. “Wat ons betreft zijn deze uitgangspunten een begaanbare weg om te komen tot verbetering van de bestaande regionale informatie-uitwisseling in de huisartsenzorg”, aldus Paul Habets, vicevoorzitter van de LHV, namens de gezamenlijke huisartsenverenigingen. “Wij vertrouwen erop dat de minister ons hierin steunt en huisartsen de ruimte geeft.”
De integriteit van het personeel is cruciaal bij het veiligstellen van medische dossiers als EPD’s. Inbraken in de dossiers in het buitenland tonen twee dingen aan. Een: dat de medische dossiers gemakkelijk toegankelijk zijn. En twee: dat de personen die in de dossiers hebben gekeken gemakkelijk te traceren waren.