Huisartsen vaccineren 4 miljoen mensen tegen Mexicaanse griep

reizigersvaccinatieBijna 76% van de 5,5 miljoen patienten uit de medische risicogroepen hebben in de afgelopen weken bij hun huisarts de eerste vaccinatie tegen de Mexicaanse griep gehaald. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Nationaal Programma Griepvaccinatie (SNPG). Deze week zijn de meeste huisartsen gestart met de tweede ronde van de vaccinatie.

Met 75,9% is de vaccinatiegraad tegen Mexicaanse griep onder medische risicogroepen vergelijkbaar met de jaarlijkse opkomst bij de vaccinatie tegen de seizoensgriep. Dit percentage is het hoogste in heel Europa.
De eerste ronde van de vaccinatie tegen Mexicaanse griep begon in de eerste week van november. De medische risicogroepen die van hun huisarts een uitnodiging voor de vaccinatie kregen, waren gelijk aan de groepen die ieder jaar een uitnodiging krijgen voor de vaccinatie tegen de seizoensgriep: patienten met diabetes, luchtwegaandoeningen en hartproblemen en alle gezonde 60-plussers.Ook gezonde zwangeren vanaf de 14e week, verloskundigen en mantelzorgers van ernstig zieken konden zich bij hun huisarts laten vaccineren.

Opnieuw hoge opkomst verwacht
Deze week zijn huisartsen al weer gestart met de tweede ronde van de vaccinatie tegen Mexicaanse griep. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen genootschap (NHG) wijzen de eerste ervaringen er op dat de opkomst opnieuw hoog is.

Recente artikelen