Zorgverzekeringswet en Wet marktordening gezondheidszorg geëvalueerd
ArrayVandaag heeft de ministerraad zijn reactie op de wetsevaluaties van de Zorgverzekeringswet (Zvw)/Wet op de Zorgtoeslag (Wzt) en de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) bekend gemaakt. De kabinetsreactie geeft eerst een algemene analyse van de wetsevaluaties in de context van de stelselwijziging. Vervolgens reageert Minister Klink op de beide wetsevaluaties in detail. De wetsevaluaties zijn in opdracht van ZonMw uitgevoerd door het NIVEL in samenwerking met het Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg.
Deze eerste wetsevaluaties van de Zvw/Wzt en Wmg zijn erop gericht informatie te verkrijgen over de wijze waarop de wetten in de praktijk worden toegepast en de eventuele knelpunten en problemen die zich daarbij voordoen.
ZonMw concludeert met de onderzoekers dat de periode van 2 á 3 jaar waarover geevalueerd kon worden relatief kort is. De evaluatie van de effecten van de wetten in de praktijk kon zodoende slechts deels plaatsvinden omdat het instrumentarium uit beide wetten nog niet tot volle wasdom en toepassing is gekomen. Het beantwoorden van de vraag naar de effecten van de gehele stelselwijziging op de systeemdoelen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid viel buiten de reikwijdte van deze wetsevaluaties. In de kabinetsreactie uit minister Klink het voornemen om de evaluatie in 2012 te herhalen.
ZonMw is de Commissie evaluatie regelgeving en de begeleidingscommissie van de evaluaties bijzonder erkentelijk voor hun inzet en begeleiding. Tegelijk verdienen de onderzoekers een compliment voor hun constructieve houding en inzet. Dit samenspel heeft verhelderende en informatieve evaluatierapporten over bijzonder complexe materie opgeleverd.
Zorgverzekeringswet
Op 1 januari 2006 zijn de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet op de Zorgtoeslag (Wzt) in werking getreden. De wetten geven invulling aan de taak van de overheid te waarborgen dat iedereen toegang heeft tot kwalitatief goede, voor de samenleving betaalbare zorg. Als middel om dit te realiseren heeft de overheid voor de curatieve zorg gekozen voor het model van gereguleerde concurrentie. Met de Zvw/Wzt wordt, samen met andere wet- en regelgeving, vormgegeven aan de gereguleerde concurrentie in de zorg.
De onderzoekers evalueren de Zvw en Wzt “per saldo positief ondanks enkele ernstige knelpunten en bezwarenâ€. In het evaluatierapport beschrijven de onderzoekers hun bevindingen uitgebreid.
Wet marktordening gezondheidszorg
Op 1 oktober 2006 is Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) in werking getreden. De Wmg draagt bij aan een verandering in het zorgstelsel waarbij meer handelingsvrijheid wordt gegeven aan zorgaanbieders, patienten en verzekeraars. De Wmg bevat regels om te komen tot een doelmatig en doeltreffend stelsel van zorg, beheersing van de kostenontwikkeling en de bescherming en bevordering van de positie van consumenten.
Deze wetsevaluatie levert stuurinformatie, op grond waarvan keuzes gemaakt kunnen worden over de nadere invulling van de Wmg in de praktijk. In het evaluatierapport beschrijven de onderzoekers hun bevindingen uitgebreid.
Evaluatie wet marktordening gezondheidszorg
Bron: ZonMw