Zuurstoftekort van de hartspier beter en eenvoudiger vast te stellen

Array

hartspierRijksuniversiteit Groningen
MR perfusion in the detection of myocardial ischemia
Datum: 09 december 2009
Promotie: D.D. Lubbers, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: MR perfusion in the detection of myocardial ischemia
Promotor(s): prof.dr. M. Oudkerk
Faculteit: Medische Wetenschappen

Het hart heeft, zoals alle spieren, zuurstof nodig om te functioneren. Het is echter niet altijd eenvoudig vast te stellen of (delen van) het hart inderdaad voldoende zuurstof krijgen bij een verdenking op belangrijke vernauwing van de kransslagaders. Cardiovasculaire Magnetische Resonantie Imaging (CMR) perfusie (doorbloeding) is een waardevolle technologie om dit te onderzoeken.

In zijn promotieonderzoek laat promovendus Daniel Lubbers zien dat zuurstoftekort eenvoudig en in een vroeg stadium kan worden aangetoond door te bestuderen hoe een contrastvloeistof zich een weg door de hartspier baant. Afhankelijk van of de patient een eerder hartaanval heeft gehad, wordt een keuze gemaakt voor het exacte protocol voor het onderzoek.

Bijkomend voordeel van de onderzoeksmethode is dat de patient niet blootgesteld wordt aan röntgenstraling. Daarnaast geeft de methode een goed beeld van de doorbloeding van het hart en kan zij snel en effectief worden toegepast. Lubbers pleit er daarom voor dat in de toekomst CMR-perfusie meer gebruikt moet worden. Dit zou zowel de kwaliteit van de diagnose kunnen verhogen, als de tijdsduur van onderzoek bij hartpatienten kunnen verminderen.

Daniel Lubbers (Groningen, 1974) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek aan de afdeling Radiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij werkt als arts in opleiding tot Radioloog. Het onderzoek werd mede gefinancierd door onder meer de Nederlandse Hartstichting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen