Vaccinatiebereidheid personeel Amphia ziekenhuis veel hoger dan landelijk

griepprikAmphia houdt vast aan advies vaccinatie Mexicaanse griep voor gezonde personen: een tweede vaccin mag maar hoeft niet!
Het Amphia stelt, op basis van een EMEA-advies, dat één vaccinatie voor gezonde mensen kan volstaan. Ook is één vaccinatie volgens het Amphia voldoende om de patientveiligheid te waarborgen. Een woordvoerder van Het Amphia zegt niet van het eerdere standpunt af te zullen wijken op basis van de brief van IGZ.

Het Amphia Ziekenhuis in Breda stelt dat personeelsleden de tweede Mexicaanse Griepvaccinatie niet hoeven te halen. Het ziekenhuis baseert zich op het EMEA-advies, dat stelt dat gezonde mensen met één vaccinatie kunnen volstaan. Daarnaast is er in het ziekenhuis nog geen patient besmet geraakt door een personeelslid, aldus een woordvoerder. Het ziekenhuis heeft veel inspanningen verricht om haar personeel te motiveren zich wel te laten vaccineren. 80% van het personeel gaf gehoor aan deze oproep en daarmee scoort het Amphia ziekenhuis veel beter dan het landelijk gemiddelde. Het Amphia ziekenhuis heeft haar verantwoordelijkheid ten aanzien van patientveiligheid bijzonder serieus genomen, zo vertelt Ernst Hoette, lid van de Raad van Bestuur, aan MedicalFacts.

Alle personeelsleden onder de Risicogroepen vallen zijn met klem geadviseert zicht te laten vaccineren bij de huisarts. Het ziekenhuis heeft ook deze mensen geregisteerd samen met de personeelsleden die zelf de Mexicaanse griep hebben doorgemaakt. Hierdoor heeft 90% van het personeel wat patientencontcat heeft goed beschermt tegen de Mexicaanse griep. Daarmee presteert het Amphia ziekenhuis ten aanzien van preventiemaatregelen tegen de Mexicaanse griep boven gemiddeld. Van de ziekenhuizen in Nederland is iets meer dan 60 procent van het zorgpersoneel komen opdagen voor een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep.De cijfers van de tweede ronde worden pas in januari duidelijk

Lid van de Raad van Bestuur Ernst Hoette van het Amphia ziekenhuis meent dat zijn ziekenhuis haar beleid wel degelijk goed onderbouwd heeft en zeer verantwoordelijk heeft gehandeld. Hij ziet dan ook geen reden om het beleid nu aan te passen De griepprik werd ook landelijk niet verplicht. En er zijn in het ziekenhuis wel vaccinaties rondes voor de tweede prik georganiseerd. Het ziekenhuis voldoet daarmee gewoon aan de landelijk richtlijn.

Zorgverleners die contact hebben met patienten mogen ook in het Amphia ziekenhuis een tweede Mexicaanse griepprik halen, maar er worden niet extra inspanningen gedaan om dit te stimuleren.  Er is gewoon een tweede vaccinatie ronde geagendeerd in december en in januari. Sterker nog, op dit moment kan men gewoon een tweede prik halen. Maar werknemers worden niet met een extra campagne gestimuleerd dit te gaan doen.

In het Westfries Gasthuis in Hoorn kwam slechts 47% van de 2000 medewerkers een prik halen. In het Amphia ziekenhuis is slechts 10% van het personeel niet beschermt tegen H1N1. Alleen personeel wat zich niet liet enten en niet de griep heeft doorgemaakt kan de ziekte verspreiden.

Zorgverleners die contact hebben met patienten mogen ook in het Amphia ziekenhuis een Mexicaanse griepprik halen, maar dit wordt niet gepropageerd.  Er is zelfs een tweede vaccinatie ronde geagendeerd in december en in januari. Maar werknemers worden niet met een extra campagne gestimuleerd dit te gaan doen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen