Onaangekondigde controles IGZ moeten herhaling van Winnersway-praktijken voorkomen

winnersway1Staatssecretaris Jet Bussemaker wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg nieuwe zorginstellingen het eerste half jaar onaangekondigd gaat controleren. Dat zegt Bussemaker woensdag in het televisieprogramma EenVandaag naar aanleiding van de sluiting van verslaafdenzorg Winnersway in Leiden.

Het besluit van de staatssecretaris van Gezondheidszorg Bussemaker is genomen naar aanleiding van de affaire rond de christelijke verslaafdenopvang Winnersway in Leiden. De instelling fungeerde als doorgeefluik van AWBZ-gelden naar het Outreach Center Nederland (OCN) van de internationaal opererende kerkleider Gertjan Agtereek.

Bussemaker dwong het christelijke afkickcentrum twee weken geleden tot sluiting omdat de zorg onder de maat was en de instelling geen orde op zaken wist te stellen. Winnersway had in 2008 succesvol de procedures doorlopen om in aanmerking te komen voor ruim een miljoen per jaar aan overheidsgeld, maar dat moet voortaan anders. De sluiting van het Leidse Winnersway is wat Bussemaker betreft ‘ook een signaal aan andere zorginstellingen’.

De kwaliteit van de zorg was onder de maat bij Winnersway, maar ook werd geld uit de pot voor bijzondere zorg, de AWBZ, doorgesluisd naar pinksterkerk Outreach. Uiteindelijk zou het bij kerkleider Gertjan Agtereek in Kenia beland zijn. Bussemaker vindt dat ‘stuitend’ en wil dat de fiscale opsporingsdienst FIOD achter het geld aan gaat. AWBZ-middelen moeten terecht komen bij de mensen voor wie ze bedoeld zijn.”

winnerswayGertjan Agtereek, wiens Leidse pinksterkerk in opspraak raakte door financieel en organisatorisch wanbeheer, gaat zich nu richten op een internationale academie voor het financieel en organisatorisch beheren van kerken. Hij lanceerde in het najaar zijn Agtereek University met vestigingen in torenflats in New York en Hongkong, heeft hij in besloten kring aangekondigd.

GJ.Agtereek heeft afgelopen jaren meerdere keren in het leidschdagblad gestaan wegens oplichting van leden, faillissementen van bedrijven en  onverantwoorde boekhouding. Agtereek, die claimt vijf eredoctoraten te hebben, heeft zelf niet gereageerd op de aantijgingen.

Verslaafdenopvang Winnersway is gelieerd aan de sektarische kerk Outreach Center Nederland (OCN). Bestuurders van die kerk zaten ook in Raad van Toezicht van Winnersway.

Agtereek en zijn kerk liggen al jaren onder vuur van tientallen ex-leden die in totaal tonnen hebben uitgeleend ten behoeve van eerdere, groots opgezette maar op fiasco’s uitgelopen projecten. Ze beschuldigen hem van geestelijke manipulatie, machtsmisbruik, verkwisting en financieel bedrog. De pastor woont sinds 2003 in Kenia maar keert regelmatig terug in Leiden. In februari liet hij zich tijdens zijn bezoek door een lijfwacht beschermen tegen tientallen vijanden en schuldeisers.
Het kerkgenootschap aan de Turkooislaan heeft het afgelopen decennia naar schatting voor miljoenen euro’s aan schulden gemaakt.In 2006 kregen schuldeisers te horen dat GCCI was opgeheven en dat ze hun geld voorgoed kwijt waren. De kerk ging daarna onder de nieuwe naam OCN door.

Bussemaker besloot twee weken geleden tot sluiting van Winnersway, op advies van de Inspectie voor de Gezondheidzorg. Deze week werd officieel de vergunning ingetrokken. Het is voor het eerst in tien jaar dat een zorgsinstelling wordt gesloten. Verslaafden werden bij Winnersway verplicht aan het werk gesteld, moesten cold turkey afkicken en kregen geen professionele begeleiding. Bussemaker: “Het sluiten van Winnersway is nu gedaan met oog op de slechte zorg bij Winnersway. Maar het is wat mij betreft ook een signaal aan andere zorginstellingen. Dit is niet toelaatbaar in Nederland.”.

Bussemaker heeft Winnersway de afgelopen maanden respijt gegeven om verbeteringen door te voeren. Daarbij was het een voorwaarde dat er een strikte scheiding tussen de verslaafdenopvang en OCN zou komen. Jan Piet kreeg daar als directeur niet de gelegenheid voor en werd ontslagen.

sitestat

sitestat

sitestat

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen