De onderzoekers van UMC Utrecht onderschatten het mogelijke risico van het probiotica-mengsel.’

Array

opzetDe opzet, de toetsing en de uitvoering van de Utrechtse probioticastudie schoot op belangrijke punten tekort.
Dat constateerden de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) donderdagochtend. Het rapport is niet alleen kritisch, maar bevat ook aanbevelingen voor toekomstige klinische onderzoeken.
IGZ geeft toe: dit onderzoek biedt de nabestaanden geen antwoord op de vraag op de vraag of dierbaren overleden zijn door de probiotica. Wel zegt de Inspectie vd Gezondheidszorg: ‘De onderzoekers van UMC Utrecht onderschatten het mogelijke risico van het probiotica-mengsel.’

De IGZ heeft vooral problemen met de slechte voorlichting. De informatie was te optimistisch. Patienten wisten niet dat er veel risico’s kleefden aan het nieuwe medicijn. Resultaten van onderzoek op ratten waren positief en hoopgevend, maar probiotica was slechts sporadisch getest op mensen en in het UMC Utrecht zelfs nooit.
Tijdens het probioticaonderzoek werd tussen 2003 en 2007 in het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzocht in hoeverre patienten met een voorspeld ernstige acute alvleeskierontsteking baat hadden bij een toediening van een probioticamengsel. Aan het einde van de studie bleek dat significant meer patienten waren overleden na toediening van probiotica: 24 van de 152 proefpersonen in vergelijking met 9 van de 144 in de placebogroep.

Volgens het rapport mankeerde het aan een deugdelijk onderzoeksprotocol, werd de studie te weinig getoetst en was de uitvoering op aantal belangrijke punten niet in overeenstemming met de Wet medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen