Wat is ivermectine en hoe werkt het?

Bestaand geneesmiddel ivermectice bewezen effectief in-vitro tegen coronavirus Covid-19 in vitro.

Onderzoekers druk bezig om een werkzaam vaccin tegen de nieuwe coronavirus COVID-19 te vinden. In Australië zijn inmiddels onderzoeken gestart met ivermectine, een breed beschikbare en goedgekeurde antiparasitair geneesmiddel. Het onderzoek wordt gedaan door een onderzoeksteam van Monash University’s Biomedicine Discovery Institute (BDI) en het Peter Doherty Institute of Infection and Immunity. Er wordt onderzocht of ivermectine een potentieel geneesmiddel voor COVID-19 kan zijn. Klinische studies zijn nodig zijn de werkzaamheid en veiligheid ervan tegen het coronavirus COVID-19 te testen, nu blijkt dat de Hydroxychloroquine en chloroquine bij de behandeling van patiënten met coronavirus COVID-19 veilig en effectief is.

Wat is ivermectin en waar wordt voor gebruikt?


De studie van de Monash University toonde aan dat een enkele dosis ivermectine de groei en reproductie van het coronavirus kan stoppen in gastcellen een petrischaaltje. Ivermectine lijkt ervoor te zorgen dat het genetisch materiaal van het virus binnen twee dagen in de gastcellen wordt uitgeroeid. Ivermectine werd voor het eerst ontwikkeld in 1975 en werd in 1981 klinisch gebruikt. Het staat op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het wordt momenteel gebruikt voor de behandeling van strongyloidiasis, een parasitaire ziekte veroorzaakt door wormen. Een ziekte met naar schatting 30 miljoen tot 100 miljoen patiënten wereldwijd. Ivermectine is ook een antiparasitair middel tegen allerlei andere wormen in de darm. Het kan daarnaast de symptomen van onchocerciasis (rivierblindheid) verlichten. Rivierblindheid veroorzaakt ernstige jeuk, bulten onder de huid en blindheid. In het geval van rivierblindheid is ivermectin geen remedie, maar het doodt de larven zodat het geen volwassen wormen worden. In tropische gebieden wordt het middel eens in de zes tot twaalf maanden preventief gegeven. Ivermectin wordt ook gebruikt voor de behandeling van hoofdluizen, schurft en andere ziekten die worden veroorzaakt door wormen.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166354220302011
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166354220302011

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen