Leijten: 37 miljoen over de balk door marktwerking in de zorg

renske_leijten_2009Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is de miljoenensteunaan de opvolgers van zorggigant Meavita een rechtstreeks gevolg van de markwerking in de zorg. Dit zei ze donderdagochtend tijdens het debat over de steun in de Tweede Kamer.

Leijten: “Het faillissement van Meavita is mogelijk geworden door keuzes van zes kabinetten op rij, eerst Paars en nu Balkenende. Zij vergrootten de afstand tussen de zorg aan de ene kant en het toezicht en de interne controle aan de andere kant. Bovendien stonden ze toe dat er grote zorgmolochen ontstonden in Nederland. Dat diezelfde partijen nu klagen over de hoge steunaanvraag is schijnheilig. Dit is een direct gevolg van de keuzes om de markt leidend te maken in de zorg.”

Volgens Leijten zou staatssecretaris Bussemaker ervoor moeten zorgen dat een dergelijke situatie in de toekomst niet meer voor kan komen. “Als het kalf verdronken is, dempt men de put, zo luidt het spreekwoord. Maar deze regering wil zelfs nu de put nog niet dempen: met steun van CDA, PvdA en VVD houdt zij vast aan de marktwerking die leidde tot het dure faillissement van Meavita. Nu is het wachten op het volgende debacle.”

Begin 2009 werd duidelijk dat Meavita op onverantwoorde manier geleid werd. Het eigen vermogen was volledig vervlogen door allerlei projecten en verkeerde investeringen. De continuïteit van de zorgverlening in grote delen van Nederland kwam in gevaar. De ondoorzichtige bedrijfsvoering met vele BV’tje is nog steeds niet helder en de curator spreekt zijn vermoeden uit van fraude. Leijten: “Destijds had de staatssecretaris steviger en eerder in moeten grijpen, maar haar nu de schuld geven van de hoge steunaanvraag geeft geen pas. Ik verwijt haar wel dat ze geen aanpassingen doet om te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt”.

De SP eiste in het debat dat er onderzoek naar de mogelijke fraude komt en dat de staatssecretaris voorkomt dat het personeel de dupe wordt van bestuurders die onverantwoord omgaan met zorginstellingen.