Europese Commissie: bloeddrukverlager telmisartan (Micardis®) reduceert cardiovasculaire morbiditeit

Array

Micardis_PackshotCardiovasculair risico management (CVRM) heeft in 2009 veel aandacht gekregen. Zo verscheen er dit jaar de eerste Zorgstandaard CVRM waarin een grotere rol van de CVR patient staat beschreven. Ook op het cardiovasculaire behandelvlak zijn er nieuwe risico-reducerende inzichten en bewijzen. De indicatie voor telmisartan is uitgebreid omdat telmisartan patienten die bekend zijn met hart- en vaatziekten een aanzienlijke relatieve risicoreductie kunnen verwachten. Dit is ongeacht de bloeddruk. Vaak krijgen deze patienten al middelen als een statine en acetylsalicylzuur. Telmisartan is daar nu aan toegevoegd. De Europese Commissie heeft telmisartan, als eerste in zijn klasse, goedkeuring gegeven voor uitbreiding van het label met de volgende indicatie:

Vermindering van cardiovasculaire morbiditeit bij patienten met:

– doorgemaakte hart- en vaatziekten

of

– diabetes mellitus type 2 met aangetoonde eindorgaanschade

Wetenschappelijke onderbouwing

De goedkeuring van de Europese Commissie is gebaseerd op een studie van de resultaten van verschillende klinische onderzoeken waaronder het ONTARGET onderzoek waaraan 25.620 patienten hebben deelgenomen1. Dit laatste onderzoek bevestigde dat telmisartan de enige behandelingsoptie is binnen de klasse van AII antagonisten, die bewezen cardiovasculaire bescherming biedt aan hoog risico patienten 1-2.

Cardiovasculaire ziekten

Wereldwijd zijn cardiovasculaire ziekten verantwoordelijk voor bijna één op de drie sterfgevallen. Daarmee is het de nummer één doodsoorzaak3. In Europa veroorzaken cardiovasculaire ziekten bijna de helft van alle sterfgevallen (48%)4. In Nederland is dit 29% bij de vrouwen en 30% bij de mannen. Elk jaar krijgen meer dan 200.000 mensen een beroerte. Van deze groep zijn er ruim 70.000 mensen die permanente beschadiging aan de beroerte overhouden5.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen