Wat als je kind niet lekker in zijn vel zit’

Array

laura dekkerVU organiseert informatieavond bezorgde ouders van pubers
De puberteit is een ingewikkelde en tumultueuze levensfase, niet alleen voor veel jongeren, maar ook voor hun ouders. ‘Wegens verbouwing gesloten’ wordt er weleens bij gezegd. Soms hebben jongeren in deze leeftijdsfase last van somberheid en depressiviteit. Maar wanneer moet je je daarbij als ouder zorgen gaan maken? Wanneer is dat nog ‘normaal’ en wanneer is er sprake van serieuze klachten? En wat moet je dan doen? Waar vind je hulp? Om deze vragen te beantwoorden organiseren de afdeling Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit en GGZ inGeest 21 januari een informatieavond voor ouders.

De puberteit is een moeilijke periode; lichamelijke veranderingen zorgen ervoor dat je jezelf en je lichaam anders gaat bekijken, hormonen kunnen tot stemmingswisselingen en prikkelbaarheid leiden, en het is een fase waarin je steeds meer gaat ontdekken wie je bent en wat je wilt, wat niet altijd gemakkelijk is. 

Afgelopen week war er in de media aandacht voor het zeilmeisje. Laura Dekker was weggelopen. Politie Utrecht en Bureau Jeugdzorg wachten Laura Dekker dinsdagmorgen op toen ze op Schiphol arriveerde.Na het gesprek, dat de politie nog op Schiphol hoopt te voeren, wordt het ‘zeilmeisje’ overgedragen aan Bureau Jeugdzorg. Ze werd vrijdag door familieleden als vermist gemeld. Zondagavond bleek Laura op Sint Maarten te zitten. Het 14-jarige meisje wil alleen om de wereld reizen, maar de rechter blokkeerde haar plannen en plaatste haar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg.

Er wordt ook steeds meer van jongeren verwacht. Relaties veranderen: de band met ouders wordt losser, en de band met leeftijdgenoten versterkt. Ook kunnen relaties ingewikkelder, intiemer en seksueel worden. Geen wonder dat de puberteit vaak samen gaat met gevoelens van somberheid, onzekerheid, angst, verlegenheid, eenzaamheid, kwetsbaarheid, en weinig zelfvertrouwen. In deze periode komen veel jongeren in een dip terecht.

Vaak gaat zo’n dip vanzelf weer over. Soms blijven jongeren zich echter langere tijd slecht voelen en dan kunnen er problemen ontstaan. Op school, of in het contact met leeftijdgenoten of ouders. Dan is het heel belangrijk om te zorgen dat jongeren goed begeleid worden. Een probleem hierbij vormt echter het feit dat jongeren vaak liever geen hulp zoeken via de reguliere hulpverlening. Het kan ook lastig zijn voor jongeren om hierover te praten met ouders of vrienden.

Deze informatieavond is bedoeld voor ouders die zich zorgen maken over het emotioneel welbevinden van hun puber, en voor de jongeren zelf. Pim Cuijpers van de Vrije Universiteit zal ingaan op de vraag hoe je tekenen van somberheid en angst in de puberteit kunt herkennen, hoe klachten ontstaan en hoe je negatieve gevoelens bespreekbaar kunt maken. Melanie Roobol van GGZ inGeest zal iets vertellen over wat je als ouder kunt doen als je kind niks meer wil/niet lekker in zijn vel lijkt te zitten, wat je als jongere kunt doen als je niet lekker in je vel zit, en welke mogelijkheden er zijn wat betreft hulpverlening. Ook wordt de online cursus Alles Onder Controle geïntroduceerd, een zelfhulpcursus waarbij jongeren zelfstandig kunnen werken aan hun problemen. Er zal voldoende ruimte zijn voor vragen en discussie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen