Redeneren en taalverwerking bij autisme

Array

autismeDefeasible inference in autism: a behavioral and electrophysiological approach
In het dagelijks leven gaan we ervan uit dat er geen uitzonderingen zijn, zolang daar geen bewijs voor is. Zo redeneren we dat de lamp aangaat als we de knop indrukken, tenzij we weten dat er een stroomstoring is. Zo’n ‘gesloten-wereld’-denken vergt flexibiliteit. Negeer altijd mogelijke uitzonderingen, maar pas de conclusie aan zodra er informatie over een uitzondering is. Judith Pijnacker ontdekte dat hoogfunctionerende volwassenen met autisme minder vaak een impliciete uitzondering meenamen in een redenering dan de controlegroep. Wanneer de uitzondering echter expliciet werd genoemd, hadden ze geen moeite met het loslaten van de ‘gesloten-wereld’-veronderstelling. Opvallend was dat hoogfunctionerende volwassenen met een autistische stoornis (HFA ) geen ERP-effect (‘event-related potential’) lieten zien bij expliciete uitzonderingen, terwijl volwassenen met de stoornis van Asperger en de controles eenzelfde ERP-effect lieten zien. De resultaten wijzen erop dat de neurale processen van inferentie en taalverwerking mogelijk afwijkend zijn bij hoogfunctionerende volwassenen met een autistische stoornis.

Biografie
Judith Pijnacker (Gouda, 1978) studeerde filosofie en Linguistiek en literatuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.  Ze specialiseerde zich in de psycholinguistiek  en begon in 2005 aan haar promotieonderzoek bij het Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour – Centre for Cognitive Neuroimaging in Nijmegen, waar ze samenwerkte met de afdeling psychiatrie van het UMC St Radboud.

Datum woensdag 13 januari 2010 Tijd 13:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus Mevrouw drs. J. Pijnacker

Promotores De heer prof. dr. P. Hagoort, De heer prof. dr. J.K. Buitelaar

Copromotores De heer dr. L.B.W. Geurts

Bron: Ru

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen