IGZ rapport: Het resultaat telt! 2008

Array

ziekenhuistransparantHet resultaat telt ziekenhuizen 2008 [1828Kb] is het IGZ rapport wat een weergave is van de resultaten die zijn gemeten in alle Nederlandse ziekenhuizen aan de hand van de Basisset prestatie-indicatoren 2008. De uitkomsten geven inzicht in de stand van de kwaliteit van zorg in de Nederlandse ziekenhuizen.

De indicatoren kunnen voor de IGZ aanleiding zijn om nader onderzoek uit te voeren. In het rapport wordt per indicator aangegeven wat hiervoor de signaalgrenzen zijn. De kwaliteitsindicatoren zijn inmiddels een vast onderdeel van het beleid van de IGZ. De ziekenhuizen publiceren deze gegevens op een website bij de NVZ (www.ziekenhuizentransparant.nl). Zij maken deel uit van het document maatschappelijke verantwoording.
In hoofdstuk 3 van het rapport zijn de opvallende resultaten van alle indicatoren weergegeven. Minister Klink is in en brief aan de Kamer ingegaan op een aantal specifieke zaken:

In de nota Voeding en gezondheid, die ik in 2008 aan de Kamer heb gestuurd, heb ik aangegeven ondervoeding te zien als een serieus maar onderbelicht probleem in ziekenhuizen en zorginstellingen. Het was daarom een goede keus van de IGZ om ondervoeding als indicator op te nemen in de basisset. De cijfers van bijgaande IGZ rapportage laten zien dat de screeningsactiviteiten van de ziekenhuizen in 2008 enorm zijn toegenomen. Dat is positief omdat het aanpakken van dit probleem begint bij de herkenning ervan. Naast de screening en behandeling van ondervoeding in ziekenhuizen en in andere zorginstellingen, vind ik aandacht voor de preventie van ondervoeding van belang. Volgens het IGZ rapport komt 24% van de patienten in ondervoede status bij het ziekenhuis binnen. Dat geeft aan dat daarvóór een stap te zetten is. Met subsidie van het ministerie is in 2008 een project van start gegaan dat zich richt op vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in de eerstelijnszorg en thuiszorg. Hierin wordt nauw overlegd met de betrokken beroepsgroepen.

Tot slot kan ik melden dat de IGZ en het bureau Zichtbare Zorg op dit moment Ons kenmerk werken aan een logistieke integratie van de basisset kwaliteitsindicatoren van CZ/TSZ/2976952 Zichtbare Zorg en de ziekenhuisindicatoren van Zichtbare Zorg. Deze integratie is van belang om de administratieve lastendruk voor ziekenhuizen zo gering mogelijk te houden.

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Recente artikelen