Nog te weinig invloed van verzorgenden op de invoering van het zorgleefplan

Array

zorgleefplanHet zorgleefplan, sinds 1 januari 2008 verplicht voor elke client, is voor verzorgenden een belangrijk instrument om vraaggericht te kunnen werken. Verzorgenden weten als geen ander wat wel en niet werkt in de directe zorgverlening aan clienten. Hun betrokkenheid bij de invoering van het zorgleefplan is daarom onmisbaar.

Sting vindt het belangrijk dat verzorgenden het zorgleefplan als ‘hun’ eigen instrument beschouwen en verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de kwaliteit van hun eigen werk. Reden voor Sting om de betrokkenheid van verzorgenden bij het Zorgleefplan in kaart te brengen.

De opvallendste uitkomsten van het onderzoek 84% van de EVV’ers (Eerst Verantwoordelijke Verzorgenden) en 60% van de verzorgenden ziet in het zorgleefplan een vernieuwing waar ze achter staan.
Bijna alle EVV’ers (95%) voelen zich serieus genomen door hun leidinggevende als het gaat om de invoering van het zorgleefplan.
59% van de verzorgenden en 40% van de EVV’ers heeft geen invloed op de invoering van het zorgleefplan.

Ondanks het feit dat EVV ‘ers (en verzorgenden) zich serieus genomen voelen, heeft een groot deel van hen nog geen invloed op de invoering van het zorgleefplan. Hier valt dus nog veel winst te behalen. Sting gaat met deze uitkomsten actief aan de slag. Onder meer door het aanbieden van informatie, studiemateriaal en een platform voor het uitwisselen van ervaringen om verzorgenden en teamleiders te ondersteunen. Het doel hiervan? Meer invloed van EVV’ers en verzorgenden op de invoering van het zorgleefplan. Dat komt de kwaliteit van zorgleefplannen ten goede.

Zorgleefplanwijzer.nl

Om zorgmedewerkers te ondersteunen bij het werken met zorgleefplannen en hun inbreng/invloed op de zorgleefplannen te verbeteren heeft Sting www.zorgleefplanwijzer.nl opgericht. De site bestaat inmiddels een jaar en heeft bijna 3000 geregistreerde deelnemers.

Meer informatie over de het onderzoek en de uitkomsten zijn te lezen op www.sting.nl en www.zorgleefplanwijzer.nl.

Recente artikelen