Meerderheid verpleegkundigen overweegt te stoppen

Array

verpleegkundeAan de digitale enquête hebben 1400 ziekenhuisverpleegkundigen uit het hele land meegedaan. Het actualiteitenprogramma EenVandaag zond maandagavond 7 december een reportage uit over de uitslag van het onderzoek. Vanavond (8 december, 18:15 uur Nederland 1) reageert minister Klink in EenVandaag op de resultaten van het onderzoek.

Hoge werkdruk maakt beroep onaantrekkelijk
De meeste verpleegkundigen vinden dat ze een prachtvak hebben. Toch zijn ze niet altijd tevreden met hun baan. Een te hoge werkdruk en een laag salaris maken het beroep onaantrekkelijk. Bovendien is het voor veel verpleegkundigen frustrerend dat ze met veel papierwerk te maken krijgen en te weinig tijd voor de patient hebben. Voor 150 verpleegkundigen was dat de afgelopen twee jaar voldoende reden om daadwerkelijk te stoppen met werken. Tweederde van hen heeft een andere baan in de zorg. Een kleine 20 procent van de verpleegkundigen zou nu niet opnieuw voor de verpleging kiezen, een kwart twijfelt daar nog aan.

Politiek waardeert verpleegkundigen niet
Verpleegkundigen voelen zich absoluut niet gewaardeerd door de politiek, maar liefst 83 procent van de respondenten ervaart dit zo. Daar staat tegenover dat ze wel veel waardering krijgen van patienten, zegt 81 procent van de respondenten. Het contact met patienten is voor driekwart van de verpleegkundigen zelfs het leukste van hun baan.

Kwaliteit van zorg neemt af
De kwaliteit van de medische behandeling en verzorging in de ziekenhuizen neemt volgens de deelnemende verpleegkundigen af, zo blijkt het uit tevredenheidsonderzoek. Nu vindt de helft van de verpleegkundigen de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen nog goed, maar 30 procent verwacht dat de zorgkwaliteit over tien jaar slecht zal zijn. Een andere opmerkelijke conclusie is dat verpleegkundigen niet zo te spreken zijn over het niveau van hun pas afgestudeerde collega’s. Vijftig procent vindt hun niveau maar zo zo, 30 procent vindt hen slecht tot zeer slecht. Het zou vooral schorten aan kennis van anatomie en pathologie.

Bekijk de volledige uitslag van het onderzoek.

In het januarinummer van Nursing (8 januari 2010) verschijnt een uitgebreid artikel over de resultaten van het onderzoek. Daarin reageren verpleegkundigen, politici en deskundigen onder andere op de vraag: hoe kunnen we de kwaliteit van de verpleegkundige zorg op peil houden?

Recente artikelen