Ouderen moeten alert zijn op onderkoelingsverschijnselen

Voor de komende periode wordt strenge vorst voorspeld. Aanhoudende kou zorgt voor een ernstig gezondheidsrisico voor ouderen. Zeker door de lockdown is het extra belangrijk om alert te zijn op onderkoelingsverschijnselen bij ouderen.

De gevolgen van onderkoeling door kou kunnen ernstig zijn. Het kan aandoeningen en ziektes die men al heeft, vooral hart en ademhalingsproblemen, verergeren en zelfs tot sterfte leiden. Volgens cijfers van het CBS stierven er in de eerste vier weken van 2009 duizend ouderen meer dan in voorgaande jaren (boven de 80 jaar) door een combinatie van kou en griep. Ook zonder griep & corona is het sterfterisico in koude perioden beduidend hoger dan in de zomermaanden, zegt Janine Budding van MedicalFacts.

Ouderen koelen sneller af door een verminderde warmteproductie van hun lichaam, ze hebben minder spiermassa en daardoor een slechtere isolatie van de kern van het lichaam en organen. Daarbij voelen ouderen temperatuursverschillen en dus de kou, minder goed aan waardoor ze nog een extra risico lopen.

Onderkoeling herkennen

Onderkoeling is te herkennen aan een lage lichaamstemperatuur, rillen, bleekheid en een trage pols en ademhaling.

Ouderen lopen vooral gevaar als ze alleen wonen en door corona weinig contact hebben met vrienden en/of familie of als ze door een handicap minder mobiel zijn. Daarnaast zijn er medicijnen die het vermogen om het lichaam op temperatuur te houden, beïnvloeden (antidepressiva, tranquillizers) en daardoor een risico vormen.

Een aantal tips om onderkoeling tegen te gaan:

  • Een juiste temperatuur voor de huiskamer en slaapkamer. Als ouderen veel stilzitten en niet zo warm gekleed zijn, moet de temperatuur in de huiskamer 22 tot 24 graden zijn en in de slaapkamer 20 graden. Een kleine warme kamer is beter dan een grote tochtige kamer, vooral in oude huizen is er een risico door gebrek aan isolatie.
  • Zorgen voor goede kleding en ondergoed, ook in bed. Een elektrische deken kan hierbij uitkomst bieden
  • Regelmatig bewegen
  • Goede voeding en regelmatige maaltijden (elke paar uur iets eten)
  • Niet te dicht bij verwarming zitten, dan zijn er teveel temperatuurschommelingen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen