Ouderen moeten alert zijn op onderkoelingsverschijnselen

0
235

sneeuw in alpenVoor de komende periode wordt strenge vorst voorspeld. Aanhoudende kou zorgt voor een ernstig gezondheidsrisico voor ouderen en daarom waarschuwt het Nationaal Ouderenfonds ouderen alvast voor de kou en roept op om alert te zijn op onderkoelingsverschijnselen.

De gevolgen van onderkoeling door kou kunnen ernstig zijn. Het kan aandoeningen en ziektes die men al heeft, vooral hart en ademhalingsproblemen, verergeren en zelfs tot sterfte leiden. Volgens cijfers van het CBS stierven er in de eerste vier weken van 2009 duizend ouderen meer dan in voorgaande jaren (boven de 80 jaar) door een combinatie van kou en griep. Ook zonder griep is het sterfterisico in koude perioden beduidend hoger dan in de zomermaanden.

Ouderen koelen sneller af door een verminderde warmteproductie van hun lichaam, ze hebben minder spiermassa en daardoor een slechtere isolatie van de kern van het lichaam en organen. Daarbij voelen ouderen temperatuursverschillen en dus de kou, minder goed aan waardoor ze nog een extra risico lopen.

Onderkoeling is te herkennen aan een lage lichaamstemperatuur, rillen, bleekheid en een trage pols en ademhaling.

Ouderen lopen vooral gevaar als ze alleen wonen en weinig contact hebben met vrienden en/of familie of als ze door een handicap minder mobiel zijn. Daarnaast zijn er medicijnen die het vermogen om het lichaam op temperatuur te houden, beïnvloeden (antidepressiva, tranquillizers) en daardoor een risico vormen.

Een aantal tips om onderkoeling tegen te gaan:
– Een juiste temperatuur voor de huiskamer en slaapkamer. Als ouderen veel stilzitten en niet zo warm gekleed zijn, moet de temperatuur in de huiskamer 22 tot 24 graden zijn en in de slaapkamer 20 graden. Een kleine warme kamer is beter dan een grote tochtige kamer, vooral in oude huizen is er een risico wegens weinig isolatie.
-Zorgen voor goede kleding en ondergoed, ook in bed. Een elektrische deken kan hierbij uitkomst bieden
– Regelmatig bewegen
– Goede voeding en regelmatige maaltijden (elke paar uur iets eten)
– Niet te dicht bij verwarming zitten, dan zijn er teveel temperatuursschommelingen

Over het Nationaal Ouderenfonds
Het Ouderenfonds is het enige goede doel in Nederland dat zich uitsluitend inzet voor kwetsbare ouderen in Nederland. Zij steunt ouderen die het moeilijk hebben, met concrete diensten en activiteiten. Het Ouderenfonds bestrijdt eenzaamheid en armoede onder ouderen. Daarnaast maakt zij zich sterk om de veiligheid te vergroten en een gezonde oude dag te bevorderen. Activiteiten zijn gericht op het stimuleren van  sociale contacten en zelfredzaamheid. Zo maakt het Nationaal Ouderenfonds écht verschil in het leven van deze ouderen.