Tieners worden depressief door slaapgebrek

0
447

slapende tiener op schoolTieners die weinig slapen of laat naar bed gaan, hebben vaker last van depressies en zelfmoordgedachten. Dat meldde de BBC zaterdag op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep. Vooral meisjes, oudere tieners en jongeren die menen dat hun ouders een slecht beeld van ze hebben, zouden last hebben van depressies en zelfmoordgedachten. Ook bleken jongeren die na middernacht gingen slapen vaker depressief te zijn dan leeftijdsgenoten die al om tien uur hun bed opzochten. Gemiddeld werd er per nacht zeven uur en 53 minuten geslapen: minder dan de negen uur die is aanbevolen voor tieners. Voor het onderzoek werd gekeken naar gegevens van 15.500 jongeren in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar.Jongeren die minder dan vijf uur slapen, lopen 71 procent meer risico op een depressie dan leeftijdsgenoten die acht uur per nacht haalden. Ook lopen ze 48 procent meer kans op zelfmoordgedachten. Volgens onderzoekers kan slaapgebrek het lastiger maken om met stress om te gaan en hebben te korte nachten negatieve gevolgen voor onder meer de concentratie en het beoordelingsvermogen.