Topsporters kunnen terecht bij SportMáx

Array

sportgeneeskundeEnige gecertificeerde sportmedische instelling in Zuidoost-Brabant
SportMáx, de afdeling sportgeneeskunde van Máxima Medisch Centrum, heeft het certificaat ‘Topsport Medisch Samenwerkingsverband in oprichting.’ (TMS) gekregen. Dit is een kwaliteitskeurmerk van de Federatie van Sportmedische Instellingen. Door de toekenning SportMáx de enige sportmedische instelling in Zuidoost-Brabant waar topsporters terecht kunnen voor medische begeleiding.

Alle topsporters met A- en B- status moeten door een NOC/NSF erkende TMS-organisatie worden behandeld. Een TMS is een uitgebreide sportmedische instelling met een sportarts, sportfysiotherapeuten en sportmasseurs. Bovendien maakt een TMS afspraken met andere specialismen over het leveren van snelle en goede zorg, zoals snelle doorverwijzing naar een radioloog, orthopeed of een voedingsdeskundige. Oftewel: complete zorg van de beste specialisten. SportMáx fungeerde al als een landelijk expertcentrum voor o.a hartproblemen, spierloge problemen en vaatproblemen bij sporters. Circa 1 op de 5 beroepswielrenners of schaatsers is voor dergelijke problemen behandeld.
Los van behandeling bij blessures is er ook begeleiding met testen etc. Sporters als Marianne Vos, Jeroen Delmee en de Skill Shimano wielrenploeg hebben hun thuisbasis gevonden bij SportMáx, één van de grootste sportmedische instellingen in Nederland.

De Federatie van Sportmedische Instellingen wil het kwaliteitsniveau van de aangesloten sportmedische instellingen stapsgewijs verhogen. De interne zorgstructuur en organisatie van de aangesloten instellingen moet al sinds 2005 voldoen aan expliciete kwaliteitseisen op het gebied van beleid, personeel, middelen, zorgprocessen en te behalen resultaten. 34 organisaties hebben zich aangemeld voor de volgende stap: de certificering tot TMS. 17 van hen hebben nu de instapnormen behaald en zijn daarmee gecertificeerd als TMS in oprichting. De volledige certificering volgt in 2010.

Sporten is gezond, maar ondeskundige begeleiding kan een averechts effect hebben. Voor de sporter is het dus belangrijk om te weten dat hij samenwerkt met een deskundige sportbehandelaar, die voldoet aan de kwaliteitseisen van de sportgezondheidszorg. Met een certificaat van de Sportmedische Instelling weet de sporter dat hij behandeld wordt door vakbekwame begeleiders.

Recente artikelen