Brancheanalyse Gezondheidszorg gepubliceerd

Array

zorgkostenPricewaterhouseCoopers (PwC) heeft de Brancheanalyse Gezondheidszorg 2009 gepubliceerd. Het jaarlijkse rapport is het resultaat van een financiele analyse van de sector. Een van de constateringen is dat zorginstellingen hun financiele prestaties onvoldoende verbeterd hebben. De cijfers in de brancheanalyse zijn afkomstig uit (openbare) jaarcijfers 2008 die via DigiMV (een applicatie van het ministerie van VWS) gepubliceerd worden, aangevuld met de informatie uit individuele jaarrekeningen en bekende ontwikkelingen in de bekostiging van de sector. ‘Het beeld dat uit deze analyse naar voren komt laat een sector zien die zich midden in een stelselwijziging van bekostiging bevindt en daarbij wordt geraakt door de economische crisis. Alles wat voorheen vanzelfsprekend was, staat opeens ter discussie,’ schrijft voorzitter Andre Loogman van PwC’s sectorgroep Gezondheidszorg in zijn voorwoord.

Liquiditeitsskrapte
De omzet van de sector in 2008 is in totaal met circa 8% gestegen, zo meldt het rapport. De resultaten en rentabiliteit blijven in dit jaar echter onder druk staan, terwijl solvabiliteit en weerstandsvermogen onvoldoende groeien. Een andere kernboodschap is dat de financieringsverhoudingen zich negatief ontwikkelen. De sector wordt gekenmerkt door aanzienlijke negatieve kasstromen, vooral in de GGZ en VVT (Verpleeg en Verzorginstellingen en de Thuiszorg). Bij ziekenhuizen is liquiditeitskrapte te verwachten omdat nog 2 miljard euro aan verzekeraars moet worden terugbetaald.

Kwaliteitsinformatie
De onderzoekers van PwC stellen dat vanwege lage resultaten en onvoldoende groei van de solvabiliteit, interne efficiency steeds belangrijker wordt. Zij wijzen er verder onder meer op dat het belang van kwaliteitsinformatie toeneemt. Prestatie-indicatoren en zichtbare zorg leggen steeds meer gewicht in de schaal bij de keuze van de client, de contractering en de prijsvorming.

Top 100
De brancheanalyse is een verdieping van de bevindingen in het kader van de jaarlijkse ‘Gezondheidszorg Top 100’, een overzicht van de honderd instellingen met de grootste omzet. Die Top 100 is in oktober reeds gepubliceerd in het vakblad Zorgvisie.

U kunt de Brancheanalyse hier downloaden

Bron: PwC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen