Risico op tweede tumor bepalen bij hoofd-halskanker

Array

zeg eens aaaTieneke Schaaij-Visser heeft een aantal eiwitten geïdentificeerd waarmee in behandelde patienten voorspeld kan worden welke van hen een groter risico lopen op een tweede tumor. Jaarlijks krijgen in Nederland 2500 mensen hoofd-halskanker, oftewel kanker die ontstaat in het slijmvlies van de mondholte, de keel en het strottenhoofd. Hoofd-halskanker is hardnekkig, omdat bij 40% van de patienten de kanker na chirurgische behandeling zal terugkomen. Tot dusver was het onmogelijk om te voorspellen bij welke patienten dit wel of juist niet zou gebeuren.

Voor dit onderzoek vergeleek ze honderden eiwitten uit normale, premaligne en tumorweefsels uit patienten. Hieruit bleek dat een aantal eiwitten sterk verschilden tussen normaal en tumorweefsel. Vervolgens testte ze in verschillende patientengroepen of deze eiwitten bruikbaar waren voor het voorspellen van de ontwikkeling van een tumor.

De resultaten toonden aan dat de vermindering van de eiwitten keratine 4 en cornuline significant correleerde met het ontstaan van de tweede tumor in geopereerde patienten. Patienten met een mogelijk verhoogd risico op het terugkomen van de kanker komen in aanmerking voor extra controle in het ziekenhuis en eventueel preventieve behandeling. Aanvullend onderzoek is nodig om nieuw beleid te maken ten aanzien van extra ziekenhuiscontroles voor risicopatienten. Onderzoek naar preventieve behandelingen is al gaande en zal ook verder ontwikkeld moeten worden.

20-01-2010, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Tieneke Schaaij-Visser, Farmaceutische Wetenschappen Proefschrift: Biomarker discovery for head and neck cancer, a proteomics approach Promotor 1: Prof. A.J.R. Heck Promotor 2: Prof. R.H. Brakenhoff Copromotor 1: Dr. M. Slijper

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen