Fabels en feiten over koffie en hart- en vaatziekten

koffieVan veel koffie drinken krijg je hartritmestoornissen. Dat denken veel mensen, maar het is een fabel. Uit onderzoek blijkt niet dat er een verband is tussen koffie drinken en hartritmestoornissen. Wel vermindert koffie drinken de kans op diabetes. Per jaar drinken we zo’n 144 liter koffie per persoon. Over het effect van koffie op je gezondheid bestaat veel onwetendheid. Het is dus de hoogste tijd om te onderzoeken hoe gezond óf ongezond koffie nu eigenlijk is.

Zo blijkt uit sommige onderzoeken dat het drinken van koffie je beschermt tegen hart- en vaatziekten en dat het het risico op het krijgen van diabetes vermindert. Vaak wordt gedacht dat je door het drinken van veel koffie hartritmestoornissen kunt krijgen. Dat is echter een fabel. Omgekeerd geldt ook dat hartritmestoornissen niet verdwijnen als je stopt met het drinken van koffie.
Ook wordt het drinken van koffie vaak geassocieerd met een hoge bloeddruk. Pure cafeïne kan inderdaad invloed hebben op uw bloeddruk, maar cafeïne die we via koffie binnenkrijgen heeft juist geen invloed op je bloeddruk. Daarbij komt dat in koffie de stoffen kalium en magnesium zitten. Die stoffen hebben zelfs een positieve invloed op je bloeddruk.

Het  drinken van koffie kan wel invloed hebben op uw cholesterolgehalte, afhankelijk van de zetmethode. Ongefilterde koffie kan het cholesterolgehalte namelijk verhogen. Dit komt omdat in koffie de olien cafestol en kahweol zitten. Als u echter filterkoffie of koffie van pads drinkt blijft deze olie achter in het filter.

Deze fabels en feiten ziet u bij Nederland in Beweging! van 4 t/m 8 januari 2010 bij omroep Max. Dietiste van de Hartstichting Elly Kaldenberg geeft antwoord op vragen zoals:

  • heeft koffie effect op de bloeddruk
  • is cafeïnevrije koffie een betere keuze dan gewone koffie als je last hebt van hart- en vaatziekten
  • werkt koffie vochtafdrijvend

Bent u benieuwd naar de antwoorden? Kijk dan naar Nederland in Beweging!

  • van 4 t/m 8 januari
  • om 06.45 uur of 09.10 uur
  • op Nederland 1

Bron: Hartstichting & Max

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen