Hiv-besmette reiziger legaal op weg naar VS

Array

Voor het eerst in lange tijd is iemand met hiv legaal onderweg naar de Verenigde Staten, vanaf Schiphol. Dragers van het hiv-virus mochten ruim 22 jaar het land niet in. Het verbod werd aan het einde van de jaren tachtig door president Reagan ingesteld. De VS beschouwde het virus als een gevaar voor de volksgezondheid.

Precies op de dag dat de Nederlanders Clemens Ruland (hiv-positief) en Hugo Bausch in New York City zijn geland voor een weekje met hun vrienden. Ruland heeft het reisje New York gewonnen door mee te doen aan een opstelwedstrijd van de Nederlands AIDS-organisatie SOAAIDS. Uiteraard had de wedstrijd te maken met het opheffen van de Amerikaanse regel. De groep Immigration Equality is blij met de komst van de twee Nederlanders, en zegt ‘zeer verheugd te zijn met de opheffing van de hiv-ban’. In de praktijk betekent het dat hiv niet meer op de lijst met ‘gevaarlijke besmettelijke ziekten’ staat en dat er ook niet meer op hiv wordt getest bij buitenlanders die zich hier permanent willen vestigen. Gelijksoortige beperkingen gelden nog steeds in zo’n twaalf andere landen.

Als je zelf naar de VS wilt, dan moet je van tevoren toestemming aanvragen, door het op het internet de zogenoemde ESTA-formulier in te vullen. Dat moet minimaal 72 uur voor de reis. Op de ESTA-vragenlijst wordt gevraagd of je een infectieziekte hebt die een gevaar is voor de volksgezondheid. Voor 4 januari is een hiv-infectie wel zo’n ziekte, na 4 januari niet meer. Meer hierover vind je in deze berichtgeving van the State Department . Dit betekent dus dat je de lijst op zijn vroegst op 4 januari (Amerikaanse tijd) kunt invullen. Wanneer je dan het internetformulier invult en op de vraag ‘nee’ invult, sta je in je recht. Je kunt dan 72 uur later dus vanaf 7 januari de VS binnenkomen.

Stel je krijgt toch problemen bij immigratie?
Ook al sta je volledig in je recht, dan kun je op een grensambtenaar stuiten die zijn instructies niet leest, maar die je wel overijverig op hiv-infectie betrapt en je de toegang tot de VS ontzegt. Overkomt je dat? Laat je niet intimideren en je direct op de eerste vlucht naar Nederland zetten. Neem contact op met Immigration Equality: +1.212.714.2904. Of mail [email protected]. Zij hebben bijstand toegezegd. Of neem contact op met het Nederlandse Consulaat in New York: +1.877.388.2443.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen