Cardiologen Maasstad Ziekenhuis publiceren in The Lancet

Array

Vergelijkend onderzoek stents wijst uit: Xience V is de beste en de veiligste
De interventie-cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam publiceren begin januari een opzienbarend onderzoek in het internationaal toonaangevend medisch tijdschrift  The Lancet. Het team van interventie-cardiologen vergeleek gedurende anderhalf jaar tijd een vaak gebruikte stent (Taxus Liberté) met een nieuw type stent (Xience V).
Een stent is een spiraaltje, gemaakt van metaal, dat in een vernauwd of dichtgeslibd bloedvat op het hart wordt geschoven. Op de stents zit een microscopisch dunne laag coating waarin een medicijn is opgelost. Dat medicijn komt geleidelijk aan vrij en gaat littekenvorming in de stent tegen en voorkomt op die manier dat het bloedvat opnieuw vernauwt.

Er kwam een duidelijke ‘winnaar’ uit het vergelijkend warenonderzoek. De Xience Vstent van fabrikant Abbott Vascular wint op veiligheid en doelmatigheid van de Taxus Liberté van Boston Scientific. In de door de computer uitgelote patientengroep die de Xience V-stent kreeg geïmplanteerd, kregen minder mensen een hartinfarct en bleef de stent langer en beter functioneren dan in de patientengroep die de Taxus Libertéstent kreeg.
Deze resultaten worden op 8 januari gepubliceerd op de website van het gerenommeerde medisch wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De papieren versie volgt op 16 januari. Het onderzoek zorgt ervoor dat cardiologen in de hele wereld voortaan weloverwogen kunnen kiezen welke stent ze willen gebruiken. In de interventiecardiologie volgen technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Ook stents worden steeds verbeterd en vernieuwd. Ze zijn er inmiddels in vele soorten en maten. De cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis vroegen zich af of er duidelijke verschillen in doelmatigheid en veiligheid waren tussen oude en nieuwe stents.

In totaal deden 1800 patienten mee aan de studie. De ene groep kreeg de Xience Vstent, de andere de Taxus Liberté-stent. In de groep die de Xience V-stent kreeg, kreeg zes procent van de patienten na verloop van tijd te kampen met een nieuw probleem. Ze kregen een hartinfarct, ze kwamen te overlijden of ze moesten opnieuw aan hetzelfde bloedvat een ingreep ondergaan. Dit percentage complicaties is statistisch significant minder dan in de Taxus Liberté-groep: hier trad bij 9 procent van de patienten een nieuw probleem op.

,,Het verschil wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren,’’ legt onderzoeker/interventie-cardioloog Elvin Kedhi uit. ,,Het medicijn dat de stent afgeeft, de coating én het ontwerp van de stent lijken bij de Xcience V-stent beter te zijn dan bij de Taxus Liberté-stent.’’ Het onderzoek, dat kostendekkend werd gemaakt door onderzoeksfondsen van beide fabrikanten (Abbott Vascular en Boston Scientific), is uitgevoerd volgens alle geldende wetten op het gebied van medisch-wetenschappelijk onderzoek bij mensen. Hoofdonderzoeker/interventiecardioloog Peter Smits: ,,De ontwikkeling van stents gaat verder. Omdat wij in ons hartcentrum steeds van het beste materiaal gebruik willen maken, zijn we direct met een vervolgstudie begonnen. We vergelijken nu de Xience V-stent met de Nobori-stent van de Japanse fabrikant Terumo. Terumo heeft een coating met medicijn ontworpen die helemaal oplosbaar is. Los van dit onderzoek doen we ook mee aan een studie waarin een stent wordt onderzocht die in zijn geheel oplosbaar is.’’

Lancet 2010, Published online
Bron: The Lancet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen