MS-verpleegkundige Laura van der Velde wint Nightingale 2009

0
421

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis op 4 januari 2010 is voor de derde keer de Nightingale prijs uitgereikt. Deze prijs voor de meest patientvriendelijke medewerker van het ziekenhuis is gegaan naar Laura van der Velde, omdat zij zich in haar werk als MS-verpleegkundige op bijzondere wijze inzet voor het verbeteren van de zorg aan MS-patienten. Naast een dinerbon en een kunstwerk ontvangt de winnares 5000 euro om in te zetten in het MS-centrum voor de verdere verbetering van de patientenzorg.

Op initiatief van de Clientenraad looft het Jeroen Bosch Ziekenhuis jaarlijks een prijs uit voor de meest patientvriendelijke medewerker. Op 18 december jl. zijn de drie genomineerden voor deze prijs bekend gemaakt. In alfabetische volgorde waren dit: MS-verpleegkundige Laura van der Velde, verpleegkundig specialist oncologie Sylvia Verhage en unithoofd kindergeneeskunde Pieter van Vugt. Op de nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2010 reikte Betsie van der Sloot, juryvoorzitter en voorzitter van de Clientenraad, de prijs uit aan Laura van der Velde.
Uit het juryrapport
De Nightingaleprijs gaat naar Laura van der Velde omdat ze in de ogen van de jury over de hele breedte van haar activiteiten het gedachtengoed van Florence Nightingale uitdraagt. Laura zet zich op een originele en enthousiaste wijze in voor een goede communicatie met MS-patienten. Ze was onder meer de drijvende kracht achter de MS-website. Het Gemeenschappelijk Medisch Consult waar patienten en hun partners erg tevreden over zijn, is er mede door haar gekomen. Ook draagt zij bij aan de kwaliteit van zorg door het opzetten van een goed patientregistratiesysteem en door patienten te stimuleren mee te doen aan patienttevredenheidsonderzoeken. Zelfs in haar vrije tijd zet ze zich in voor MS-patienten door bijvoorbeeld zeilkampen te begeleiden en de patientenvereniging in haar woonplaats te ondersteunen.

Lof

Ook de andere twee genomineerden krijgen van de jury alle lof. Oncologieverpleegkundige Sylvia Verhage wordt door haar patienten op handen gedragen. Ze doet veel op het gebied van pijnbeleid en besteedt ook veel aandacht aan de psychosociale kant van de ziekte. Niet voor niets werd zij in 2009 tijdens de jaarlijkse Oncologiedagen uitgeroepen tot Oncologieverpleegkundige van het jaar. Unithoofd Kinderverpleegkunde Pieter van Vught beschikt over een grote bindende kracht, die hij inzet om één goed team te maken van de oorspronkelijk op verschillende locaties werkende teams. Zijn visie dat je als kinderverpleegkundige zorgt voor het kostbaarste bezit van anderen, weet hij goed uit te dragen. Alle genomineerden ontvingen bloemen.

Bron: JBZ