Ketenzorg goedkoper? Vaak wel en soms niet (afl. 1)

Array

Regelmatig ontvangt prof.dr. Guus Schrijvers van beleidsmakers, collega’s en journalisten de vraag: Is geïntegreerde zorg goedkoper of niet. Hij geeft hieronder een eerste antwoord en geeft aan waarop dat is gebaseerd. Volgende afleveringen over dit onderwerp verschijnen de komende weken.

In het jaar 2003 vond discussie  plaats in de British Medical Journal (BMJ) over de lage zorgconsumptie van verzekerden bij Kaiser Permanente (KP) te Californie. KP biedt volledig geïntegreerde zorg.  De Engelse hoogleraar zorgonderzoek Chris Ham had dat jaar in een BMJ artikel aangetoond, dat KP betere zorg bood dan de NHS tegen ongeveer dezelfde kosten. Maanden woedde een fel debat over dit artikel, in het genoemde tijdschrift samengevat onder de The NHS/KP debate.

Op zich bleven de uitkomsten van het artikel overeind, De vraag was: welke elementen van geïntegreerde zorg hebben invloed op dit gunstige resultaat. In het debat bleef dat antwoord onduidelijk. Na twee studiereizen en jaarlijkse ontmoetingen met KP leidinggevenden denkt Schrijvers dat drie elementen een rol spelen: 1. De aanwezigheid van preventieve interventies in de eerstelijn gericht op leefstijlverandering 2. Het gebruik van hetzelfde elektronisch patientendossier door alle artsen en de feedback die daardoor mogelijk is 3. Alle artsen werken voor een groot deel in loondienst bij dezelfde werkgever.  Tot zover dit bericht.

Op het congres Zorgpaden in ziekenhuizen geeft Schrijvers een plenaire voordracht over de betekenis van eenheid van betaling en het gebruik van één EPD voor geïntegreerde zorgpaden in Nederlandse ziekenhuizen. Dat congres vindt plaats op vrijdag 29 januari. Behalve plenaire inleiders zoals hijzelf zijn er talloze presentaties van goede voorbeelden hoe de medisch specialistische zorg sneller, beter en goedkoper te bieden is. Wil je naar dit congres? Wees welkom, Klik hier en schrijf je in. Reeds 160 personen uit zeventig ziekenhuizen gingen je voor.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen