Geen dottercentrum voor het Admiraal de Ruyterziekenhuis

Array

Minister Klink van Volksgezondheid moet de fusie van de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes beter onderzoeken. De Lokale Partij Vlissingen (LPV) heeft grote twijfels over de fusie en dringt in een brief aan Klink aan op extra toezicht.  De LPV vraagt in het bijzonder om het inzetten van het vroegtijdige waarschuwingssysteem. Dat systeem is door het ministerie van Volksgezondheid opgezet zodat het al heel snel een waarschuwing krijgt als het financieel en/of organisatorisch niet goed gaat met een zorginstelling.
Op 11 november 2009 heeft de Lokale Partij Vlissingen aan Klink een brandbrief gestuurd waar in zij hun zorgen omtrent de gevolgen van het besluitvormingsproces van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (AdR) zorgvuldig uiteen hebben gezet. Op vrijdag 8 januari jl. hebben slechts een algemene reactie gekregen van Klink en géén reactie op onze afzonderlijk genoemde punten. Uit de brief van Klink blijkt echter wel dat de ziekenhuisfusie nog slechts conceptuele plannen betreffen die in ontwikkeling zijn. Dit bevreemd en verontrust de LPV ten zeerste, immers de uitvoering van deze conceptuele plannen is al in volle gang!

De LPV verstrekt het ministerie van VWS van extra informatie waaruit blijkt dat er weinig vertrouwen en draagvlak is voor de fusie. Uit gesprekken met gedeputeerde van Heukelom van de provincie en met de directie en Raad van Toezicht van het ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen  blijkt duidelijk dat de oplossing beter gezocht kan worden in een integrale samenwerking tussen bestaande zorgpartijen in Zeeland en de specialistische ziekenhuizen in omliggende steden zoals Rotterdam, Bergen op Zoom, Breda, Antwerpen, Brugge en Gent.Aan de noodzaak en rendabiliteit van een IC level 2 wordt getwijfeld, evenals aan de algehele financiele haalbaarheid van de fusieplannen. Door de energie, deskundigheid en financien te investeren in drie basis ziekenhuizen, Terneuzen, Goes en Vlissingen met nevenlocaties in Zierikzee en Oostburg, in samenwerking met instellingen gericht op de ouderen- en thuiszorg en de huisartsen, ontstaat er een kwalitatief goed en volwaardig zorgaanbod voor Zeeland met een geografisch juiste verdeling. Bovendien kan dan het ZRTI gewoon in Vlissingen blijven en mogelijk zelfs uitbreiden.De aandacht in de (regionale) pers voor de ziekenhuiskwestie is groot. Recente berichtgevingen over het ontbreken van draagvlak voor aanschaf van een traumahelikopter, twijfels over het besluit van de NMA om de fusie goed te keuren, de oproep van patientenorganisatie het Klaverblad om middels de krant en televisie het AdR op te roepen haar patienten door te sturen naar het dottercentrum in Terneuzen en af te zien van de plannen voor de bouw van een tweede dottercentrum in Zeeland en de talloze gepubliceerde artikelen van patienten, bewoners, ziekenhuispersoneel en specialisten zijn allen veel betekenend. Vandaag maakt Minister Ab Klink (CDA, Volksgezondheid) bekend dat hij overweegt het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes geen vergunning te geven voor een dottercentrum. Dat blijkt uit antwoorden van Klink op vragen van de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Janneke Schermers. Klink vindt dat er in Zeeland ‘een evenwicht moet zijn tussen de toegankelijkheid van de zorg en de concentratie die nodig is voor de kwaliteit van de zorg’.

Alhoewel de conceptuele fusieplannen reeds in gang zijn gezet en het ontmantelingsproces van het Walcherse ziekenhuis een feit is, bestaat de vrees bestaat dat de beoogde ambitieniveaus, zowel organisatorisch, kwalitatief als financieel, niet zullen worden gehaald en de fusieplannen voortijdig worden afgebroken, waarbij het uiteindelijke doel, “een patientgerichte, veilige en kwalitatief zo hoog mogelijke zorg” , het kind van de rekening wordt.
De huidige directie en Raad van Toezicht van het AdR positioneert zich op een dusdanige wijze dat haar visie en uitgangspunten de enige manier zouden zijn om tot goede zorg in Zeeland te komen. In de afzonderlijke gesprekken met diverse partijen brengen zij dit als een feit. Op deze wijze is het niet mogelijk voor deze partijen om naar elkaars argumenten, alternatieven en reacties te luisteren. Immers de agendapunten worden steeds bepaald door deze directie en Raad van Toezicht.
Opnieuw blijkt dat het AdR categorisch weigert om samen te werken met betrokken zorgpartijen in Zeeland maar vast blijft houden aan een steeds onwerkelijker wordend fusieplan gebaseerd op een irreeel ambitieniveau.

Bron: Lokale Partij Vlissingen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen