Zorgportaal Rijnmond maakt uitwisselen patiëntengegevens makkelijker en veiliger

Array

Aangesloten ziekenhuizen spreken in medisch kerndossier één taal
Zorgverleners in de regio Rijnmond kunnen binnenkort gemakkelijker medische informatie met elkaar delen. Daardoor daalt de kans op medicatiefouten of, bijvoorbeeld, het over het hoofd zien van een allergie. Zorginstellingen die deel uitmaken van het Zorgportaal Rijnmond gaan hiertoe gebruikmaken van dezelfde internationale standaarden. Daardoor spreken ze dezelfde medische taal zodat misverstanden worden voorkomen. Het Zorgportaal Rijnmond zal in de komende tweeenhalf jaar uitgroeien in de nabije toekomst een veilig communicatie- en uitwisselingsplatform voor zorgverleners en inwoners van de regio Rijnmond.

Het Erasmus MC, het Sint Franciscus Gasthuis, Maasstad Ziekenhuis, Nictiz en RijnmondNet ondertekenen op 18 januari een overeenkomst waarin ze afspreken dezelfde medische standaarden te hanteren. Het gaat om Continuity of Care Document (CCD) en Systematic Nomenclature of Medicine Clinical Terms (SNOMED CT). Het CCD bestaat uit zeventien onderdelen, die onder meer gaan over medicijngebruik, allergieen, aandoeningen en behandeling. De woorden die gebruikt zullen worden voor deze onderwerpen komen uit SNOMED CT. Voor de standaardisering is de hulp ingeroepen van Nictiz, het landelijk expertisecentrum voor ontwikkelingen van ICT in de zorg. RijnmondNet draagt onder andere zorg voor de infrastructuur van het Zorgportaal Rijnmond.

Het delen van relevante medische informatie tussen zorgverleners is belangrijk om zo goed mogelijke zorg te kunnen bieden. Erasmus MC, het Sint Franciscus Gasthuis en het Maasstad Ziekenhuis ontwikkelen samen een medisch kerndossier aan de hand van de internationale standaarden. Op verschillende gebieden wordt in Nederland hard gewerkt aan de ontwikkeling van het zogenaamde Elektronisch Patienten Dossier (EPD). Echter, niet alle medische informatie is voor alle mogelijke behandelaars van belang. Daarom kiest de regio Rijnmond voor het opzetten van een zogenaamd kerndossier. Op termijn kan de patient zijn eigen kerndossier op Zorgportaal Rijnmond inzien. Deze portal krijgt overigens een bredere functie, die mogelijk maakt dat inwoners van de regio Rijnmond straks deze portal ook kunnen gebruiken om afspraken te maken of om informatie over behandelingen en het zorgaanbod in de regio te vinden.

Op maandag 18 januari ondertekenen betrokken partijen een intentieverklaring waarin de keuze voor het CCD als standaard wordt bekrachtigd. Het is de bedoeling om er op termijn meer zorgverleners bij te betrekken.

Voor nadere informatie zie de websites: www.zorgportaalrijnmond.nl; www.rijnmondnet.nl, www.nictiz.nl

Recente artikelen