Nieuwe techniek voor plaatsen Kirschnerdraden

Bas Franssen onderzocht het inbrengen van zogenaamde Kirschnerdraden ( Kirschnerdraden) door middel van de pneumatische hamer versus de boor. Gezien de positieve resultaten van de hamertechniek zou dit bij gebruik in de dagelijkse praktijk kunnen resulteren in minder temperatuurgerelateerde complicaties.

Kirschnerdraden zijn dunne ijzeren pinnen die in de handchirurgie gebruikt worden voor het behandelen van onder andere botbreuken. Het voordeel van de Kirschnerdraad is dat deze direct door de weke delen, zoals de huid, in het bot geboord kan worden. Een nadeel is de temperatuurstijging die hiermee gepaard gaat. Door middel van koelen kan dit vaak, maar helaas niet altijd, voorkomen worden. De temperatuurstijging kan resulteren in infecties, het vroegtijdig loslaten van de Kirschnerdraad en een slecht dan wel niet genezende botbreuk.

Het plaatsen van Kirschnerdraden met een pneumatische hamer gaat sneller dan met een boor en geeft vaak een betere fixatie en een lagere temperatuur ontwikkeling. Bovendien blijven bepaalde botcellen in leven waardoor botsterfte rondom de Kirschnerdraad wordt voorkomen. Een nadeel is echter dat er nog geen optimale pneumatische hamer bestaat.

04-02-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Bas Franssen, Geneeskunde
Proefschrift: Kirschner Wires: insertion techniques and bone related consequences
Promotor 1: Prof. dr. M. Kon
Copromotor 1: Dr. A.H. Schuurman

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen