Nieuwe techniek voor plaatsen Kirschnerdraden

0
448

Bas Franssen onderzocht het inbrengen van zogenaamde Kirschnerdraden ( Kirschnerdraden) door middel van de pneumatische hamer versus de boor. Gezien de positieve resultaten van de hamertechniek zou dit bij gebruik in de dagelijkse praktijk kunnen resulteren in minder temperatuurgerelateerde complicaties.

Kirschnerdraden zijn dunne ijzeren pinnen die in de handchirurgie gebruikt worden voor het behandelen van onder andere botbreuken. Het voordeel van de Kirschnerdraad is dat deze direct door de weke delen, zoals de huid, in het bot geboord kan worden. Een nadeel is de temperatuurstijging die hiermee gepaard gaat. Door middel van koelen kan dit vaak, maar helaas niet altijd, voorkomen worden. De temperatuurstijging kan resulteren in infecties, het vroegtijdig loslaten van de Kirschnerdraad en een slecht dan wel niet genezende botbreuk.

Het plaatsen van Kirschnerdraden met een pneumatische hamer gaat sneller dan met een boor en geeft vaak een betere fixatie en een lagere temperatuur ontwikkeling. Bovendien blijven bepaalde botcellen in leven waardoor botsterfte rondom de Kirschnerdraad wordt voorkomen. Een nadeel is echter dat er nog geen optimale pneumatische hamer bestaat.

04-02-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Bas Franssen, Geneeskunde
Proefschrift: Kirschner Wires: insertion techniques and bone related consequences
Promotor 1: Prof. dr. M. Kon
Copromotor 1: Dr. A.H. Schuurman

Bron: UU