In het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis komt een 24-uurs apotheek

Array

Dienst- en poli-apotheek samen in nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis
In het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis komt een apotheek, waar patienten 24 uur per dag, zeven dagen per week terecht kunnen voor medicijnen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de Ziekenhuisapotheek Noord-Oost Brabant en de Dienstapotheek ’s-Hertogenbosch e.o. waarin veertig openbare apotheken samenwerken, tekenen daartoe op 19 januari a.s. een intentieverklaring. Het komende jaar worden de plannen nader uitgewerkt voor één gezamenlijke apotheek, die in 2011 zal opengaan.
In de regio Noord-Oost Brabant bestaat een unieke samenwerking tussen de openbare apotheken en de ziekenhuisapotheek, waarvan de patient profiteert. Door te gaan samenwerken in één gezamenlijke apotheek zal nog intensiever samengewerkt worden, wat de medicatieveiligheid van de patient ten goede zal komen.
Optimale farmaceutische patientenzorg
Dinsdag 19 januari ondertekenen Anouk Kesseleer, directeur van de Dienstapotheek, Siebold de Boer, directeur Ziekenhuisapotheek Noord-Oost Brabant en Peter de Kubber, bestuurder Jeroen Bosch Ziekenhuis de intentieverklaring om te komen tot één gezamenlijke apotheek. Projectleider Pauline de Boer: “Alle veertig deelnemers aan de dienstapotheek hebben ingestemd. Zo’n goede samenwerking tussen openbare apotheken en ziekenhuisapotheek is uitzonderlijk. Het komende jaar worden de juridische en praktische zaken in een businessplan uitgewerkt.”

Informatievoorziening
In de plannen wordt de nieuwe transmurale apotheek een farmaceutisch zorgcentrum, gedragen door ziekenhuis, ziekenhuisapotheek en openbare apothekers. Dit farmaceutisch zorgcentrum vormt de spil tussen specialistisch geïnitieerde farmaceutische behandelingen in de 2e en 1e lijnszorg door huisarts en openbare apotheker met geneesmiddelen. Om deze coördinerende rol te kunnen waarmaken is een optimale informatie-voorziening van en naar alle betrokkenen een vereiste. Zo wordt op dit moment gewerkt aan het verlenen van toegang aan 1e lijnsapotheken tot klinische medicatie en (relevante) laboratoriumuitslagen in het ziekenhuis.

Ziekenhuisapotheek Noordoost-Brabant
De Ziekenhuisapotheek Noordoost-Brabant kent een lange bestaansgeschiedenis. In 1780 werd bij het Groot Ziekengasthuis – nu onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis – als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland een ziekenhuisapotheek ingericht. Op dit moment verzorgt de Ziekenhuisapotheek de geneesmiddelendistributie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s –Hertogenbosch, ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel en een aantal andere zorginstellingen in de regio. Er werken 150 medewerkers bij de Ziekenhuisapotheek, die zich ten doel stellen patienten de beste behandeling met geneesmiddelen te geven.

Dienstapotheek Den Bosch e.o.
De dienstapotheek is opgericht op 28 maart 2008. Er zijn 40 openbare apothekers die hieraan deelnemen. De dienstapotheek verzorgt een adherentiegebied van 250.000 inwoners en is geopend buiten de reguliere openingstijden van de openbare apotheek ten behoeve van de farmaceutische patientenzorg. Alle computersystemen van de openbare apotheken zijn onderling verbonden waardoor medicatiebewaking kan plaatsvinden en informatie wordt overgedragen. Er zijn 26 apothekersassisstentes in dienst.

Recente artikelen