Professor Ate Kloosterman aanvaardt hoogleraarschap aan de Universiteit van Amsterdam

Array

Onder grote belangstelling heeft professor Ate D. Kloosterman, gisteren aan de Universiteit van Amsterdam zijn inaugurele rede uitgesproken. De oratie was onderdeel van het gelijknamige symposium ‘Recht doen met forensisch DNA-onderzoek’. Tijdens zijn oratie schetste professor Kloosterman de ontwikkelingen die zich de afgelopen twintig jaar hebben afgespeeld op DNA-gebied. Voorafgaand aan de oratie hielden binnen- en buitenlandse experts tijdens het symposium presentaties over de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van forensisch DNA-onderzoek en het samenspel met de praktijk van de strafrechtketen.

Tijdens zijn oratie ging Kloosterman, aan de hand van een zaak uit 1987,  in op de wetenschappelijke principes van het onderzoek van genetische DNA-merkers. Het moleculair biologisch wetenschappelijk onderzoek heeft de forensische toepassing van het DNA-onderzoek gebracht waar het nu staat. De DNA-analyse is een zeer specifiek, extreem gevoelig en door haar robuustheid en reproduceerbaarheid zeer betrouwbaar onderzoek.  Wel wijst Kloosterman er op dat deskundigen de rapportage van een forensisch DNA-onderzoek altijd samen moeten laten gaan met een wetenschappelijk onderbouwde uitspraak omtrent de bewijswaarde van de verkregen onderzoeksresultaten.

Daarnaast schetste Kloosterman een ontwikkeling waarbij in de toekomst biologische sporen op de plaats delict kunnen worden onderzocht. “Als we het cruciale spoor op de plaats delict missen, beginnen we niets met onze geavanceerde onderzoeksmethoden op het DNA-laboratorium” aldus Kloosterman.

Een andere belangrijke nieuwe ontwikkeling is Familial searching, een zoekstrategie waarbij niet wordt gezocht naar een volledig identiek DNA-profiel – een match – maar naar DNA-profielen die in zeer hoge mate overeenkomen met het DNA-profiel van het spoor. Familial searching maakt het binnenkort mogelijk meer informatie uit de DNA- databank te halen dan nu het geval is. Indien de voorgestelde wetswijziging wordt aangenomen zal dit ongetwijfeld in een aantal strafzaken voor een doorbraak in het opsporingsonderzoek gaan zorgen.

Recht doen met DNA – Oratie Kloosterman15-01-2010 | pdf-document, 88 KB


    Bron: NFI

    Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    Recente artikelen