Ouders psychopatologiseren te veel

Array

Deze tegenstelling (zie bericht hierboven) tussen de gezondheid van de Nederlandse jeugd en het toenemende zorggebruik noemt Hermanns paradoxaal. Hij somt drie verklaringen op om de paradox te verklaren.De eerste verklaring: de komst van de bureaus jeugdzorg leidde tot het manifest worden van latente vraag. Er is sprake vaan een inhaalslag.De tweede verklaring: de jeugd nu is vaker van allochtone afkomst, en die gebruikt meer zorg.  De derde verklaring: het gaat goed dankzij dat groeiende zorggebruik.

Hermanns wijst deze drie verklaringen met statistische bewijsvoering en heldere redeneringen af. Daarna komt Hermanns met een drie eigen verklaringen die prof.dr. Guus Schrijvers  hier heel kort samenvat:
1. De verlaging van het jeugdtolerantieniveau: ouders accepteren voor hun kinderen minder een afwijking van gedrag
2. Ouders psychopathologiseren te veel. Zij formuleren hun opvoedproblemen te vaak in termen van ADHD en PDD Nos
3. Ten derde criminaliseren politie en andere overheidsinstanties te vaak regel overtredend gedrag van kinderen en jongeren. Tot zover dit bericht.

In de economische wetenschap bestaat de eeuwenoude wet Good money drives out bad money. Toegepast op de jeugdvoorzieningen: Goed gefinancierde Bureaus Jeugdzorg verdrijven de zorg binnen slecht gefinancierd onderwijs. Prof. dr Guus Schrijvers voegt dit toe als mogelijke vierde verklaring. Wilt u precies weten wat Hermanns heeft gezegd in zijn makkelijk leesbare oratie Het Opvoeden Verleerd? Klik dan hier. En wilt u naar dat congres in Rotterdam over onder meer dit onderwerp (zie bericht hierboven)? klik dan hierop.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen