Herziening van de handleiding voor goede transfusiepraktijken in Belgische ziekenhuizen

Array
Een referentiedocument met betrekking tot transfusie van bloedbestanddelen (rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma) kan als een fundamenteel hulpmiddel voor het verzorgend personeel van de ziekenhuizen beschouwd worden. Dit draagt bij tot een verhoging van de kwaliteit en de veiligheid van de transfusieketen in de ziekenhuizen van ons land.Naar aanleiding van verschillende enquêtes die bij de gebruikers werden afgenomen, zijn in deze versie vier belangrijke aanpassingen doorgevoerd in vergelijking met de eerste uitgave van de handleiding (2007):

de vroegere bijlagen betreffende de transfusie-indicaties voor de verschillende bloedcomponenten zijn volledig opgenomen in de tekst en er wordt rekening gehouden met de nieuwe componenten (bv. het pathogeen-gereduceerd bloedplaatjesconcentraat);

er worden duidelijkere richtlijnen gegeven inzake laboratoriumonderzoek vóór transfusie in geval van transfusiereactie;

het is gebaseerd op internationale aanbevelingen die onlangs werden gepubliceerd;

het bevat een nieuw hoofdstuk helemaal over neonatologie.
Een gedrukte versie van deze handleiding is binnenkort beschikbaar en zal aan alle betrokken beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg worden verstuurd.

Een elektronische versie, in open formaat (.RTF), kan reeds on line worden geraadpleegd via www.hgr-css.be in de rubriek “Adviezen en Aanbevelingen” met referentienummers HGR nr. 8381.

Bron : FOD Volksgezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen