Verbetering immuniteits-reconstructie mogelijk bij acute leukemie patiënten

Array

Publicatie in Blood van Maastricht UMC+ en PharmaCell
Onderzoek heeft aangetoond dat bloedvormende (hematopoetische) stamcellen, die gewoonlijk worden ingezet bij de behandeling van patienten met acute leukemie, zodanig gecultiveerd kunnen worden dat zij een sterk verbeterde mogelijkheid hebben het immuunsysteem te repareren.
Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+), PharmaCell BV, het Zwitsers Instituut voor Biomedisch onderzoek en het Onderzoekscentrum voor Allergie en Immunoligie in Japan in een gemeenschappelijk publicatie in het prestigieus wetenschappelijk tijdschrift Blood, dat deze week is verschenen. Dit onderzoek, een initiatief van de onlangs overleden biomedicus en PharmaCell-oprichter dr. Jan Thio, werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van SenterNovem.

Patienten die lijden aan acute leukemie kunnen worden genezen door middel van een hematopoetic stamcel-transplantatie. Na de behandeling bestaat er echter een grote kans op virale of bacteriele infecties, die levensbedreigend kunnen zijn.
Het protocol dat het consortium heeft ontwikkeld, kan de periode dat de patient ontvankelijk is voor dit soort infecties, verkorten. De voorgestelde behandeling moet in de toekomst de morbiditeit en mortaliteit bij deze patientencategorie verminderen.

Muizen
Het onderzoek door het consortium vond plaats in muizen en toonde aan de stamcellen die volgens het protocol worden behandeld, snel migreren naar de zwezerik (thymus) en daar verder rijpen tot effector-cellen van het immuunsysteem.

Hoofdonderzoekers dr. Gerard Bos en dr. Wilfred Germeraad, van de afdeling Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+, over de potentie van dit fenomeen: “Wij zijn overtuigd van de enorme mogelijkheden van deze techniek om de patientenzorg te verbeteren. Verder onderzoek is noodzakelijk voor dat het mogelijk is het op patienten toe te passen. Maar we hebben daar alle vertrouwen in, zeker omdat het onderzoek wordt gedaan door een sterke, internationale groep wetenschappers en de resultaten overtuigend zijn. We kijken er naar uit deze aanpak verder te ontwikkelen.”

Alexander Vos, CEO van PharmaCell: “De resultaten van dit soort projecten tonen de kracht van consortia waarin academici samenwerken met de industrie. Het stelt ons in staat te blijven focussen op klinische toepassing in een onderzoeksproject met veel fundamentele vragen. Dit type onderzoek past uitstekend binnen een bedrijf dat stamceltherapieen ontwikkelt en produceert en wij zijn dan ook zeer verheugd over de samenwerking en de resultaten. Wij zullen de toekomstige ontwikkelingen binnen dit project nauwgezet volgend en vanuit onze expertise, daar waar mogelijk de klinische toepasbaarheid ervan ondersteunen.”

Het artikel In vitro–differentiated T/natural killer–cell progenitors derived from human CD-34 cells mature in the thymus en de editorial uit de Januari 2010-uitgave van Blood zijn in pdf bijgevoegd.

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen