Prijs van 2,2 miljoen euro voor viroloog Osterhaus

Prestigieuze wetenschapsprijs voor onderzoek naar Influenza
Prof. Ab Osterhaus van het Erasmus MC heeft 2,2 miljoen euro gewonnen voor influenza-onderzoek. Deze subsidie, een Advanced Investigator Grant, komt van de European Research Council (ERC). Osterhaus gaat het geld gebruiken om kennis over nieuwe griepvirussen te vergroten en de bestrijding ervan te verbeteren.

De ERC  is een agentschap van de Europese Commissie dat onder andere is opgericht om grensverleggend onderzoek te stimuleren. Eén van de activiteiten is het toekennen van Advanced Investigator Grants, door een panel van onafhankelijke experts. Zo ’n grant is bedoeld als financiele ondersteuning voor onderzoek door al gevestigde excellente onderzoekers. Ze moeten de afgelopen jaren grensverleggend en baanbrekend onderzoek hebben gedaan. De grant helpt de wetenschappers om daarmee door te gaan.

De viroloog gaat het geld inzetten om de kennis over nieuwe griepvirussen vergroten. Die kennis kan weer worden gebruikt om vaccins te ontwikkelen die beter werken en vriendelijker zijn in het gebruik. Nu zijn er bijvoorbeeld voor de Nieuwe Influenza (a) H1N1 twee prikken nodig. Door verder onderzoek te doen zou één prik in de toekomst wellicht voldoende zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kennis ook wordt gebruikt voor onderzoek naar nieuwe griepvirussen waardoor er sneller nòg betere vaccins voorhanden zijn bij een nieuwe pandemie.

Vorig jaar viel ook een wetenschapper van het Erasmus MC in de prijzen. Jan Hoeijmakers, hoogleraar Moleculaire Genetica, kreeg de Advanced Investigator Grant toen voor zijn onderzoek naar DNA-schade, kanker en vroegtijdige veroudering.

Recente artikelen