Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl hoeft geen gegevens over spermadonor te verstrekken

Array

Het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl hoeft een blank lesbisch stel geen gegevens te verstrekken, die hen zouden kunnen helpen in de zoektocht naar de biologische vader van hun donkergekleurde zoontje, die hen zouden kunnen helpen in de zoektocht naar de biologische vader van hun donkergekleurde zoontje. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald. Het jongetje werd zeven jaar geleden geboren na kunstmatige inseminatie in het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl.

Bij de geboorte werd duidelijk dat het kind door zijn donkere huidskleur en donkere krullen niet het zoontje kon zijn van de door het lesbische stel voorgedragen blanke zaaddonor. De moeders eisten in een kort geding dat het ziekenhuis hen aan de gegevens helpt die naar de biologische vader kunnen leiden.
Door een administratieve fout van een ziekenhuis in Delfzijl kreeg het blanke stel een baby met een donkere huidskleur. Het stel dacht zaad te gebruiken van een blanke vriend en was dus zeer verbaasd tijdens de geboorte van het kind in 2002. De vrouwen, die overigens blij zijn met hun kindje, namen een advocaat in de arm om een gynaecoloog te dwingen informatie te geven die kan leiden tot de opsporing van de biologische vader van de jongen.

Maar de rechtbank in Groningen oordeelde vandaag anders; de rechter zag geen spoedeisend belang.

Het ziekenhuis heeft inmiddels toegegeven dat destijds per ongeluk sperma is verwisseld, waardoor de man die het lesbische stel als vader op het oog had, onmogelijk de biologische vader kan zijn. De gegevens van de man die dat wel zou moeten zijn, zijn bij het ziekenhuis niet bekend. Wel liggen in een kluis in het ziekenhuis de naam en het adres van een vrouw die zich in het verleden samen met een donkere Arubaanse man, de vermoedelijke vader van het jongetje, voor kunstmatige inseminatie in Delfzijl meldde. De gegevens van deze vrouw zijn door het ziekenhuis in bewaring gegeven bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting.
Volgens de advocaat van het stel, Martin de Witte is de zaak van zijn clienten nog maar het topje van de ijsberg. Zo zou er in het buisje waarin het zaad van hun eigen donor had moeten zitten, zaad van twee andere donoren hebben gezeten. Ook bestaat er de mogelijkheid dat het zaad van de beoogde donor is gebruikt voor andere stellen. Ook zijn er veel meer stellen bij wie het donorzaad is verwisseld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een onderzoek ingesteld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen