RTV Oost: Dagboek van een wijkzuster

Array

Programma waarin de dagelijkse werkzaamheden van een wijkverpleegkundige worden gevolgd
Zorg is in Nederland nog steeds een grote zorg. De dagelijkse gang van zaken is niet altijd helemaal duidelijk bij iedereen.

Bij thuiszorg denken de meeste mensen al gauw aan huishoudelijke hulp. Maar in werkelijkheid bestaat het uit veel meer dan alleen opruimen en schoonmaken. In het TV Oost programma ‘Dagboek van een wijkzuster’ worden de dagelijkse werkzaamheden van een wijkverpleegkundige in beeld gebracht. Programmamaker Ina Brouwer volgt de dagelijkse gang van zaken in het zorgkantoor van Carint aan de Isaac da Costastraat in Hengelo-Zuid. De kijker maakt kennis met de clienten en wordt deelgenoot van hun verhalen, problemen en vrolijke momenten.

Daarom is TV Oost gestart met de programmaserie ‘Dagboek van een wijkzuster’. Daarin kan de kijker van dichtbij kennis maken met de thuiszorg en haar clienten.Bij thuiszorg denken de meeste mensen al gauw aan huishoudelijke hulp. Maar in werkelijkheid bestaat het uit veel meer dan alleen opruimen en schoonmaken. In het TV Oost programma ‘Dagboek van een wijkzuster’ worden de dagelijkse werkzaamheden van een wijkverpleegkundige in beeld gebracht.

Wijkverpleegkundige Ellis-Marie Altena staat centraal in Dagboek van een wijkzuster’. Bij haar zit de verpleging in de genen. Ellis-Marie en haar collega’s komen over de vloer bij de meest uiteenlopende clienten en signaleren vaak als eerste problemen. Het team onderhoudt contacten met huisartsen, het ziekenhuis en de familie en fungeert zo als een spin in het web van de zorg.

In de komende aflevering (dinsdag 26 januari) moet client Gerard Westerhof zes weken platliggen na een heupoperatie. Zijn vrouw Ide is als mantelzorger erg druk met de verzorging en komt nauwelijks meer aan zichzelf toe. Maar de vooruitzichten zijn gunstig. De artsen hebben gezegd dat Gerard weer zal lopen – na een lijdensweg van tien jaar.

Irene Zeedijk kijkt terug op haar stage. Ze moest erg wennen aan de zelfstandige rol die je als verpleegkundige in de wijk hebt. Ook vond ze het werk af en toe heel spannend: ‘Je weet nooit wat er achter de voordeur op je wacht’. Dat blijkt ook wel, want ze treft één van haar clienten overleden aan in bed. Ze is er ondersteboven van.

Ellis Marie gaat even langs bij Herna Saaltink, die weer een ziekenhuisopname achter de rug heeft. Daarna moet ze snel door voor een vergadering van het wijkserviceteam van de wijk Berflo Es. De wijk ondergaat een grondige metamorfose en de zorginstelling wil zich daarbij duidelijk profileren.

‘Dagboek van een wijkzuster’ is elke dinsdag te zien bij TV Oost om 16.20, 19.20, 21.30 en 00.20 uur.

In deze vierde aflevering worden de wijkzusters geconfronteerd met sneeuw. Dit zorgt ervoor dat Ellis-Marie, die normaal gesproken binnen het half uur op het werk is, er nu bijna twee uur over doet.

Mevrouw Borchert is ook niet echt blij met de winter. Als MS-patiente is ze aangewezen op haar rolstoel maar met dit weer kan ze onmogelijk naar buiten.

Jo Buursink heeft vanuit haar woonkeuken een schitterend uitzicht over het besneeuwde Twentse land. Ze geniet van kleine dingen, zoals een roodborstje dat haar tuin bezoekt. Maar al te ver vooruit kijken doet ze liever niet.


Foto 5-1: Ellis-Marie Altena wast het haar van Gerard Westerhof, die zes weken plat moet liggen


Foto 5-2: Stagiaire Irene Zeedijk moest erg wennen aan de zelfstandige rol die een wijkverpleegkundige heeft. Hier controleert ze een diabetespatient.


Foto 5-3: Ide Westerhof komt nauwelijks meer aan zichzelf toe. Haar man Gerard moet zes weken plat liggen om zo te herstellen van zijn heupoperatie


Foto 5-4: Ellis-Marie Altena maakt als wijkverpleegkundige deel uit van het wijkserviceteam van de Berflo Es, één van de ‘Vogelaarwijken’. Veel huizen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw

De meest recente aflevering van ‘Dagboek van een wijkzuster’ (19 januari) kunt u bekijken op http://www.rtvoost.nl/tv/default.aspx?uid=142150

Meer informatie is te vinden op www.rtvoost.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen