SP spreekt van “onaanvaardbare postcodegeneeskunde” in azM

Array

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) weigert patienten met zeldzame immunologische ziekten die niet in de buurt van het ziekenhuis wonen. “Dit is onaanvaardbare postcodegeneeskunde.” Dit zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven in een reactie op het bericht in NRC Handelsblad dat het Academisch Ziekenhuis in Maastricht patienten om financiele redenen weigert. Het ziekenhuis heeft vorig jaar besloten nog slechts een beperkt aantal patienten met zeldzame immunologische aandoeningen in de nabije omgeving te behandelen. Het management overweegt dit bij meer dure aandoeningen te gaan doen.

Van Gerven: “Het is een vreemde zaak dat het management van het ziekenhuis academische specialisten belemmert om academische zorg te verlenen waarvoor ze bij uitstek zijn opgeleid. Het gaat om zeldzame immunologische ziekten die juist in een academisch ziekenhuis moeten worden behandeld. Bovendien is de vrije artsenkeuze van patienten hier in geding.”

Van Gerven roept minister Klink hierover aanstaande dinsdag tijdens het Vragenuurtje naar de Tweede Kamer. Het SP-Kamerlid wil dat de minister een einde maakt aan het weigeren van patienten. Ook wil hij van de minister weten of het klopt dat academische ziekenhuizen onvoldoende geld krijgen om dure patienten te behandelen. Van Gerven: “Ik hoop overigens dat de specialisten van Maastricht in het geweer komen en zullen zeggen dat dit niet kan. Het is in strijd met hun eigen beroepseer. Iedereen moet zonder onderscheid geholpen, ook al woont hij of zij een dorp verder.”

Het AZM zegt te moeten bezuinigen en de behandeling van deze patienten is kostbaar. Tientallen mensen moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis. Volgende maand maakt het AZM nog meer bezuinigingen bekend. De SP spreekt van ” onaanvaardbare postcodegeneeskunde” en wil dat minister Klink ingrijpt. Het AZM zegt dat de overheid te weinig geld geeft om alle patienten goed te kunnen behandelen en dat andere ziekenhuizen met hetzelfde probleem kampen.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen