Column Lidy Hartemink Univ̩, Рfebruari 2010

Array

Hartpijn
Een kennis voelde laatst pijn in de borst, en dat maakte hem natuurlijk ongerust. Hij belde zijn huisarts, en die nam de enige juiste beslissing: hij liet de man onmiddellijk met een ambulance naar het ziekenhuis vervoeren.

Stel het u eens voor. Als patient komt u halsoverkop terecht in een mallemolen van onderzoek en onzekerheid. Niet alleen kan de pijn een aanwijzing zijn voor vernauwde kransslagaderen – en daarmee voor een dreigende hartaanval. Maar soms duurt het ook enige weken voor u meer zekerheid hebt.

Sinds enkele jaren is het mogelijk de kransslagaderen met een CT-scan te onderzoeken. De afdeling Cardiologie in het Erasmus MC te Rotterdam heeft die ontwikkeling aangegrepen om een geheel nieuwe polikliniek op te zetten. Deze ‘Fast-Track Polikliniek Angina Pectoris’ ging in september 2006 van start en stelt bij 95 procent van de potentiele hartpatienten binnen één dag een diagnose. Voorheen kostte dat gemiddeld zeker 58 dagen. Dit is voor een patient een enorme verbetering.

In 2009 heeft het Erasmus MC de eerste resultaten geevalueerd. En die zijn zeer positief. Er zijn circa 700 patienten op deze manier onderzocht. Uit een enquête blijkt dat zij vrijwel zonder uitzondering zeer tevreden zijn. Begrijpelijk, want elke patient heeft immers bijzonder snel duidelijkheid over de toestand van het hart. De analyse is grondig, geeft veel zekerheid en omvat uniforme diagnostische testen met onder meer de al genoemde CT-scan van de kransslagaders.

De patient krijgt alle onderzoeken op één ochtend en hoort diezelfde dag nog de uitslagen. ’s Middags bespreekt de patient namelijk de resultaten met de cardioloog en maakt indien nodig direct een afspraak voor bijvoorbeeld een dotterbehandeling. Uit de resultaten blijkt ook dat bij 65 procent van de patienten niets aan de hand is. Ook zij profiteren van de snelle aanpak: hun ongerustheid kan immers binnen een dag worden weggenomen. Andere ziekenhuizen nemen nu de ervaringen van het Erasmus MC over.

Mijn kennis moest helaas nog het oude, lange traject doorlopen. Het liep wél goed met hem af: zijn hart bleek kerngezond. De oorzaak van de pijn was werkstress…

Vragen of suggesties over dit onderwerp kunt u mailen naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink,
directeur Gezondheidszorg Univé

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen